REPORTAGET

Macken har läst TikToks integritets policy – allt samlas in om dig, allt

av | jan 8, 2023 | Nätfrihet, Reportage

Finns du på TikTok? Fortsätta att läsa då för Magasin Macken har gjort det du förmodligen inte har gjort – läst den kinesiska sociala plattformens integritetspolicy där det framgår vad som samlas in om dig och det är praktiskt taget allt som går att samla in om dig.

För tydlighetens skull ska sägas att det är skillnad, viss skillnad, på vad som samlas in i Europa och i USA på grund av GDPR.

Allt sparas och samlas in

Till att börja med så samlas allt det du skriver och postar på TikTok in – oavsett om du faktiskt sparar och postar ett inlägg, en bild eller en video. Skriver du in något så kommer TikTok att spara det, oavsett om du gör det eller inte. Du tilldelas också ett unikt ID, vilket betyder att TikTok kan spåra dig, kartlägga dig och samla in data om dig även utanför TikTok.

We collect User Content through pre-loading at the time of creation, import, or upload, regardless of whether you choose to save or upload that User Content,

TikTok samlar också in det du har klippt ut – det som ligger lagrat i minnet.

Alla direktmedelanden samlas in tillsammans med information om vem som skickats meddelat och vem som tagit emot det. Köper du något så lagras ditt betalkort och din köphistorik.

All teknisk information

TikTik samlar också in praktiskt taget all teknisk information som det går att samla in om de enheter du använder – det inkluderar enhet, modell, operativsystem, kraschloggar, IP-nummer, hur du skriver saker (rytm) och språk

Inloggad på tjänsten så samlas allt det du gör in – vad du läser, hur länge du läser och klickar på saker, vilka du kommunicerar med och allt det du gör och skriver. TikTok samlar in det du sökt efter, dina inställningar och allt som du har skrivit in i din profil, namn, födelsedata, epost med mera.

Tredjepart

Precis som en rad andra sociala tjänster så samarbetar TikTok med andra tjänster och webbplatser vilket betyder att besöker du en samarbetspartner så skickas data till TikTok.

Alla samlar in

Alla sociala mediatjänster samlar in data om sina användare. Det är det pris du betalar för att använda deras tjänster, gratis.TikTok skiljer dock ut sig i det att den kinesiska sociala plattformen samlar in allt det som går att samla in – alla tekniska data om den enhet du använder, din iPhone exempelvis. Allt det du skriver, även det du inte postar samlas in, allt i din profil och allt det du gör på tjänsten. Din enhet förses också med unikt ID vilket betyder att TikTok kan spåra och kartlägga det du gör utanför tjänsten via samarbetspartners. All denna information delas sedan med och säljs till andra – det är TikToks hela affärsidé.

Vad som sedan sker med din och andras information det bestämmer TikTok. I USA så har den kinesiska sociala plattformen lovat att inga data ska skickas tillbaka till hemlandet Kina och inga kinesiska anställda ska ha tillgång till information om amerikanska användare. Ändå har TikTok avslöjats, vid flera tillfällen, med just det. Senast så har det framkommit att insamlad information använts för att kartlägga enskilda journalister och egna ställda.

TikTok Privacy Policy

TikTok snokar på dig även om du inte är användare

 

TikToks annons-miljoner slussas till skatteparadis

 

TikTok erkänner – Kina har tillgång till användardata

 

TikTok-anställda kartlade journalister i jakten på källor

 

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian