TikTok erkänner – Kina har tillgång till användardata

av | jul 2, 2022 | Nätfrihet

TikTok medger nu att Kina har tillgång till användardata, som lagras i USA, tvärtemot vad det sociala mediaföretaget har uppgivit tidigare. Samtidigt säger TikTok att företaget nu vidtagit åtgärder för att bättre skydda amerikanska användares information.

Medgivandet kommer ett efter avslöjande av BuzzFeed News och sedan politiker som ingår i den amerikanska tillsynsmyndigheten FCCs styrande organ reagerat och uppmanat bland annat Apple och Google att plocka bort den officiella appen ur sina app-butiker. I ett brev riktat till nio senatorer, som skapat kritiserat TikTok, skriver företaget chef, Shou Zi Chew:

Även om vi är besvikna över att läckor har försatt oss i denna position, är vi glada över att kunna dela med oss av de betydande framstegen med våra mål. Som vi nyligen rapporterade lagrar vi nu 100 % av amerikanska användardata som standard i Oracles molnmiljö, och vi arbetar med Oracle på nya avancerade datasäkerhetskontroller som vi hoppas kunna slutföra inom en snar framtid. Det arbetet för oss närmare den dag då vi kommer att kunna svänga mot en roman och branschledande system för att skydda våra användares data i USA, med robust, oberoende tillsyn för att säkerställa efterlevnad.

New York Times

Utländska användare

TikTok ägs av kinesisk ByteDance och ända sedan starten så har det kinesiska företaget anklagats för att låta kinesiska ingenjör och utvecklare komma åt data som tillhör utländska användare, däribland amerikanska användare. BuzzFeed News avslöjade nyligen att Kina fortfarande hade tillgång till amerikanska användares data. Noterbart är att i brevet som skickats till de nio senatorerna så medger TikTok indirekt att Kina har haft tillgång till information och på det hela taget så bekräftas BuzzFeed News rapportering, även om Shou Zi Chew skriver att uppgifterna är felaktiga.

I brevet skriver TikTok att de arbetar på att stärka säkerheten, att data nu lagras på amerikanska Oracels servrar och att TikTok i framtiden ska se till att data inte accessas från Kina. Hade BuzzFeeds uppgifter varit felaktiga så hade det varit rimligare att TikTok helt avvisat uppgifterna och hänvisat till de säkerhetsåtgärder som bolaget nu säger sig fortfarande jobba med att få på plats.

En försvårande faktor i sammanhanget är att alla kinesiska företag enligt lag är tvingade att samarbete med kinesiska myndigheter. Ett antal av de mest kända och största kinesiska bolagen har dessutom direkta kopplingar till den kinesiska regimen och militären.

Bolagen

USA har listat 20 stora kinesiska bolag som anses utgöra en säkerhetsrisk och bland dessa bolag finns Huawei som stängts ute från det svenska 5G-nätet med hänvisning till rikets säkerhet:

Aviation Industry Corporation of China, China Aerospace Science and Technology Corporation, China Aerospace Science and Industry Corporation, China Electronics Technology Group Corporation, China South Industries Group Corporation, China Shipbuilding Industry Corporation, China State Shipbuilding Corporation, China North Industries Group Corporation, Hangzhou Hivision Digital Technology Co, Huawei, Inspur Group, Aero Engine Corporation of China, China Railway Construction Corporation, CRRC Corp, Panda Electronics Group, Dawning Information Industry Co, China Mobile Communications Group, China General Nuclear Power Corp, China National Nuclear Corp och Kinas största teleoperatör, en av världens största teleoperatörer, China Telecommunications Corp – har alla kopplingar till den kinesiska regimen.

The Guardian

TikTok har, såvitt vad som är känt idag inga sådana direkta kopplingar men kinesiska bolag, verksamma i utlandet, står under regimens kontroll i varierande grad.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: