TikTok-anställda kartlade journalister i jakten på källor

av | dec 23, 2022 | Nätfrihet

En intern utredning gjord av av ByteDance, ägare till den sociala plattformen TikTok, har avslöjat att anställda spårat och kartlagt flera journalister som bevakar företaget. De anställda har försökt avslöja journalisternas källor genom att samla in positionsdata.

Journalisternas positionsdata har sedan jämförts med flera anställda inom ByteDance för att se om de befunnit sig Råå samma plats vilket i så fall skulle kunna tyda på att anställda har träffat journalister.

Enligt material som granskats av Forbes, spårade ByteDance flera Forbes-journalister som en del av denna hemliga övervakningskampanj, Som ett resultat av utredningen av övervakningstaktiken sparkade ByteDance Chris Lepitak, internrevisor, som ledde teamet som ansvarade för kartläggningen. Den Kina-baserade verkställande direktören Song Ye, som Lepitak rapporterade till och som rapporterar direkt till ByteDances vd Rubo Liang, har också lämnat företaget, på egen begäran.

ByteDance förnekade först att journalister hade övervakats och kartlagts. ByteDance hävdade att personal i Kina inte kunde komma åt den typen av information om amerikanska användare. Nu visar ByteDance egen interna utredning att förutom journlister på Forbes så har även journalister på BuzzFeed och Financial Times.

BuzzFeed News

 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: