TikTok snokar på dig även om du inte är användare

av | okt 4, 2022 | Nätfrihet

Kinesiska TikTok spårar användare även efter det att de har slagit appen och den kinesiska mediatjänsten  kartlägger och samlar in data även om användare ute på nätet som inte använder TikTok, avslöjar amerikanska Consumer Reports i en rapport.

Den amerikanska konsumentorganisationen har kartlagt hur TikTok samlar in data om sina användare, vilken teknik som används och sedan analyserat hur den kinesiska sociala tjänsten kartlagt användare ute på nätet.

Pixels

TikTok använder sig av en teknik som kallas pixels. Det är en mycket liten bild som planteras via ett script på en webbplats och som används för att kartlägga vad en användare gör, vilka webbplatser som besöks och TikTok kan göra det via samarbete med en lång rad webbplatser. Det innebär, skriver Consumer Reports, att TikTok samlar in data om alla, även användare som inte använder TikTok, som inte använder deras app och som inte ens besökt TikToks webbplats.

För att undersöka TikToks användning av onlinespårning bad CR säkerhetsföretaget Disconnect att skanna cirka 20 000 webbplatser efter företagets pixlar. I vår lista inkluderade vi de 1 000 mest populära webbplatserna totalt sett, såväl som några av de största webbplatserna med domäner som slutar på “.org”, “.edu” och “.gov.” Vi ville titta på de sajterna eftersom de ofta handlar om känsliga ämnen.

Vi hittade hundratals organisationer som delar data med TikTok.

Om du går till United Methodist Churchs huvudwebbplats får TikTok höra om det. Intresserad av att gå med i Weight Watchers? TikTok får reda på det också. Arizona Department of Economic Security berättar för TikTok när du tittar på sidor som handlar om våld i hemmet eller mathjälp. Även Planned Parenthood använder spårarna och meddelar automatiskt TikTok om varje person som går till dess webbplats, även om den inte delar information från sidorna där du kan boka ett möte. (Ingen av dessa grupper svarade på förfrågningar om kommentarer.)

Consumer Reports

Datainsamlingen

Den omfattande datainsamlingen är okänd för de flesta användare och inte minst så är det inte känt att data samlas in om dig som användare oavsett om du använder TikToks tjänst eller inte.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

AI Is an Insult Now

AI Is an Insult Now

  If you want to really hurt someone’s feelings in the year 2023, just call them an AI. An all-star cast of celebrities and...

läs mer