blankApple lyssnar aldrig. Apple gör alltid som Apple vill och det är Apples väg eller ingen väg. Det är så det brukar heta och från tid till annan så odlar skribenter, bloggare och journalister den myten också – för det är en myt.

Med det sagt ska också sägas att få företag kan vara så envisa, hålla fast vid det de tror på som Apple och inte sällan visar det sig också att Apple, över tid, fått rätt. Bloombergs Mark Gurman har nu oplockat ihop ett antal exempel på att Apple har fel, vägrar att medge att de har fel och han odlar myten om att Apple aldrig ändrar på sig eller att det sitter mycket hårt och långt inne.

The Big Hack

Bloomberg, ni vet som i oktober 2018 publicerade en stort uppslagen artikel om ”The Big Hack” där xet påstods att Apple, Amazon, Super Micro och ett trettio-tal amerikanska företag avlyssnades av den kinesiska underrättelsetjänsten. Bloombergs uppgifter har grundligt skjutits i sank vid upprepade tillfällen men texten har inte dragits tillbaka och uppgifterna har inte dementerats. Texten ligger för övrigt fortfarande kvar på Bloombergs webbplats.

Problem

I en färsk krönika, kopplat till sitt nyhetsbrev, så hävdar Mark Gurman nu att Apples beslut att backa tillbaka i designen av nya Safari för iOS och iPadOS är ett tecken på att Apple har börjat att lyssna på sina användare. För att styrka sin tes så plockar Gurman sedan fram ett antal exempel på motsatsen – där Apple alltså inte ska ha lyssnat på sina användare. Det finns dock ett högst påtagligt problem med flera av Gurman exempel – det är hårdvara.

Antennagate – iPhone 4 påstods ha ett problem med antennen. Greppades telefonen på ett visst sätt så minskades mottagning och sändning.

Butterfly – Tangentbord vars konstruktion ledde till att Apple fick förlänga garantin på MacBook Pro och byta trasiga tangentbord.

Touchbar – istället för fysiska funktionstangenter så valde Apple digitala LED-tangenter som kan programmeras.

Hårdvara – som när den utvecklats klart och lanserats är förbannat svår att ändra på för att uttrycka det lite rakt på sak. Gurmans exempel är dåliga exempel på att Apple inte lyssnar på sina användare.

Lyssnar

Det finns däremot en rad exempel på att Apple faktiskt lyssnar – när det handlar om mjukvara – vilket är då Apple faktiskt betydligt enklare kan lyssna på sina användare.

iOS 7 lanserades med en del transparenta menyer, ikoner och grafiska detaljer som inte föll användarna på läppen. Efter protester så gjorde Apple ändringar i sitt mobila operativsystem. Du som användare kunde välja hur du ville ha dina menyer. Sen kanske den minnesgode komme ihåg så handlade mycket av kritiken om att Apple tog ett mer radikalt steg vad gäller designen mot ett nedtonat operativsystem med mindre färger, mindre 3D-ikoner och liknande. En utveckling som vi sett även vad gäller macOS.

Apple gjorde även ändringar i macOS (Leopard) efter protester mot en del grafiska detaljer i det operativsystemet. detsamma gäller nu Safari och utseendet i topp. I nya, kommande iOS och iPadOS så kommer du som användare kunna välja hur du vill att Safari ska se ut och fungera.

Vägrat

Sen finns det exempel där Apple faktiskt har vägrat, stenhårt och hårdnackat att ge med sig trots att det har handlat om mjukvara. Apples absoluta och stenhårda nej till Flash i iOS är ett bra exempel. Den som har minnet kvar kommer ihåg att Apples nej till Adobe Flash sågs som ett allvarligt strategiskt misstag. Det fanns de i branschen som skrattade åt Apple (läs Steve Ballmer) men Apple stod på sig och i ett numera klassiskt öppet brev så förklarade Steve Jobs att Flash aldrig skulle bli en del av iOS. Jobs räknade upp en rad av anledningar – inte minst så hade Adobes utvecklare kapitalt misslyckats med att skapa en fungerande mobil version av Flash som inte drog massor av batteri. Ett viktigt skäl till Apples nej den gången var återigen – hårdvara. Indirekt förvisso men ändå – i botten fanns hårdvara.

Felaktigt

Det är en myt och felaktigt att framställa Apple som att Apple aldrig lyssnar och det lär lika fel att hävda att Apple nu helt plötsligt har börjat att lyssna och inte minst är det grovt felaktigt att plocka fram tre exempel på hårdvara.

Avsutningsvis så klingar det falskt när det kommer från ett nyhetsmedia som fortfarande hävdar att The Big Hack är sanning.

* Den 18 oktober 2018 publicerade Bloomberg en längre text, The Big Hack , där det påstås att Apple, Amazon, Super Micro Computer och ett trettiotal amerikanska företag avlyssnades av den kinesiska underrättelsetjänsten. Inget annat media har lyckats hitta några bevis eller indicier som stöder Bloombergs uppgifter, trots att flera omfattande försök har gjorts bland annat av Washington Post. En av de namngivna källorna  i Bloombergs artikel  förnekar dessutom uppgifterna.

Fram till dags dato så har Bloomberg inte tagit tillbaka sina uppgifter.

Super Micro flyttar tillverkningen – Bloomberg har fortfarande inte dementerat sina uppgifter
Bloomberg håller fortfarande fast vid sin historia om kinesiska hackare
Bloomberg har målat in sig i ett hörn
Bloomberg hade fel och borde medge det
Bloombergs oärliga rapport

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x