blank

Nu ska även Samsung ha gett sig in i diskussionen och sagt att efterfrågan på OLED-skärmar sjunker och att det ska förklaras med sämre efterfrågan på iPhone X. Det är bara ett problem med Bloombergs rapport och uppgifterna – det är inte det Samsung har sagt.

Redan när jag läsa uppgifterna första gången så reagerade jag. Även om Samsung och Apple är bittra konkurrenter så är Samsung inte så dumma att de kommenterar en enskild kunds produkter. Speciellt inte en kund som beställer komponenter för miljarder, dollar, varje år. Bloombergs artikel spreds snabbt ute på nätet och fler hakade på vad som sig ut att vara ett obestridligt faktum att iPhone X sålde sämre än förväntat.

Samsungs rapport

Istället för att läsa Bloombergs artikel så gick jag till källan Samsung och det visade sig ganska snabbt att Samsung inte alls sagt det Bloomberg påstår. Av Samsung rapport från mars i år så framgår det att försäljningen av OLED-skärmar påverkats av hårdare konkurrens från två andra typer av skärmar – Rigid OLED och LTPS LCD.
Samsung skriver vidare att prispress från konkurrenter är andra förklaringar till stagnation när det handlar om OLED-skärmar och LCD-skärmar.
Samsung nämner överhuvudtaget inte iPhone X utan det är helt och hållet en slutsats som Bloomberg själva dragit, trots att Samsung alltså anger andra orsaker.

Samsung Electronics Co. is the latest Apple Inc. supplier to offer a sign of weaker iPhone X sales, saying that it’s seeing slow demand for the screens used in the flagship product.

Försåtligt skriven

Bloombergs artikel är försåtligt skriven. Bloomberg påstår inte att Samsung har vare sagt sagt eller gjort någon koppling till iPhone X. Den kopplingen gör Bloomberg genom att skriva att efterfrågan på OLED-skärmar minskar, vilket är det Samsung kommenterat, och att OLED-skärmar används i Apples iPhone X, vilket är korrekt. Bloom,berg skriver däremot inte att det framgår av Samsungs rapport att efterfrågan är lägre både för OLED-skärmar och LCD_skärmar.
För att bena ut förhållandet och kopplingen så krävs inget annat en gnutta logik.
iPhone X är nu runt sex månader gammal. Det är en telefon som funnits ute ett tag och det betyder att efterfrågan minskat. Det är helt naturligt därför att de som ville ha en iPhone X redan har köpt en iPhone X. Det gäller för övrigt praktiskt taget alla andra telefoner på marknaden också, så det är lika logiskt som väntat. Så det betyder att Apple, precis som alla andra, justerar ned sina beställningar av komponenter.

Analytikerna

Då det går tretton analytiker på ett dussin och åsikterna, gissningarna och analyserna när lika varierande så är det inte svårt att hitta en som stöttar din teori och dina påståenden.

“Apple’s iPhone X shipments have actually been pretty bad, so everyone is looking to the next model cycle,” said Sanjeev Rana, a Korea technology analyst at CLSA.

Bloomberg
Så vad har Bloomberg och Sanjeev Rana för uppgifter, bevis och underlag för detta påstående?
Ingenting.
Bloomberg bryr sig inte ens om att belägga påståendet utan det får stå där, oemotsagt.

Andra rapporter

Det finns däremot gott om andra rapporter och analyser som motsäger det Sanjeev Rana påstår och som substantiellt väger betydligt tyngre.
Tim Cook uppgav i samband med Apples senaste kvartalsrapport att iPhone säljer mest och bäst och över förväntan. Apple är utan minsta tvekan part i målet men det är en direkt urusel ide att ljuga för sina aktieägare och det kan vara brottsligt att göra det.

Macken: iPhone X drog in 35 procent av alla intäkter