Här är Mackens bästa tips för Mastodon

av | dec 30, 2022 | Socialt

Mastodon, alternativet till Twitter – som ser ut som Twitter och som har snarlika funktioner men som ändå inte riktigt är Twitter. Mastodon är Mastodon, en egen tjänst. Så får du ut mer av den decentraliserade sociala mediaplattformen, här är Mackens tips.

Det här med decentraliserad tjänst är centralt när det gäller Mastodon. Till skillnad från Twitter så består Mastodon av ett stort antal servrar som kopplats samman – det finns inga centrala servrar med andra ord. Innan du nu läser vidare så bör du läsa:

Här är Mackens Guide till Mastodon – en tjänst som växer snabbt

Den här texten, med tips för Mastodon, handlar om hur du kommer visare sedan du har skaffat dig ett konot, loggat in och börjat att använda tjänsten.

Hitta andra att följa

Sociala medier handlar som bekant mycket om att hitta andra intressanta att följa och Mastodon har en del verktyg som du kan använda dig av – eller rättare sagt det finns externa tjänster för just det. Försök att hitta och följa några ganska aktiva konton, och sedan när de “boostar” någon intressant, följa dessa personer också. Kommer du från Twitter och vill ta med dig några av dina följare så finns det finns som sagt ett gäng verktyg för att försöka hitta de personer du följer där, Fedifinder och Debirdify är två förslag och så finns Movetodon. Personligen föredrar jag Movetodon som har ett rent, enkelt och snyggt grafisk skal med enkla begripliga funktioner.

Followgraph rekommenderas också om du vill se vilka som vilka vilka och hitta nya intressanta följare på det sättet. Det skapas ett nät där du sedan får rekommendationer på stora konton som du kanske vill följa.

Appar och program

Vilka appar och program ska du då använda?

Du kan köra webskalet för Mastodon, det är riktigt bra, men då rekommenderar jag att du hoppar in under inställningarna och slår på avancerade funktioner så kan du ställa in skalet och det du ser lite mer. Inte minst så kan du aktivera flera kolumner och visa mer information på skärmen samtidigt. Kolumnen längst till vänster är för sökning och inlägg. Kolumnen längst till höger är den “aktiva” kolumnen. Många av de program och appar som finns för Mastodon fungerar mycket snarlikt, kan tilläggas.

Macken kollar in: Appar för Mastodon – den sociala tjänsten

Listor

Mastodon har, precis som twitter, en funktion för att skapa listor och det är ett smart och effektiv sätt för att sortera dina följare, lägga dem i olika listor och sedan läsa utifrån dessa listor (många listor bliré). Det är ett bättre sätt, menar jag, än att hoppa runt mellan visningarna och vyerna i programmen där du har en lokal (Local) visning, Home och Federated. Den sista vyn och visningen kan du faktiskt hoppa över. Det här en samlad lista med allehanda inlägg som kan komma från hela Mastodons nätverk. Personligen så tycker jag inte att “federativ” tillför särskilt mycket så jag fokuserar på “Home” och Local vilket är inlägg från folk i min närhet och inlägg från de jag följer.

Hashtags

en viktig sak att komma ihåg på Mastodon – det finns ingen sökfunktion för text. Du kan söka på personer och du kan söka på hashtags vilket gör att de senare är mycket viktiga. Hashtags, etiketter, är viktigt därför att du kan välja att följa en hashtag, alltså ett enda ämne, och du kan som sagt söka efter hashtags. Därför – använd hashtags i din inlägg.

Ubåt

Slutligen – det är aldrig fel att agera lite ubåt inledningsvis. Se och lära, kolla in läget innan du börjar att posta och min rekommendation är att inte dubbelposta, vilket är vanligt. Du postar alltså samma inlägg på Mastodon som på Twitter och det finns öven tjänster som kan göra det åt dig, automatiskt. Det senare avråder jag ifrån då den server du är ansluten till och använder kan ägas av en helt vanlig datoranvändare som betalar hela notan med egna pengar. Hens kostnader kan då snabbt driva upp av en massa inlägg som faktiskt går att läsa på en annan plattform för den som önskar – det brukar inte vara populärt och ibland inte heller tillåtet.

Sedan är det mer än okej att fråga. Folk är vanligen snälla och hjälpsamma så funderar du över något – fråga.

@northwiz

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: