Här är Mackens Guide till Mastodon – en tjänst som växer snabbt

av | nov 7, 2022 | Socialt

Mastodon är som Twitter men ändå inte. Mastodon är som Facebook men ändå inte. Mastodon är kanske mest som Mastodon, faktiskt. Här är Mackens Guide till den sociala tjänsten.

Mastodon har drag av Twitter men det finns skillnader, viktiga skillnader. Till att börja med så är Mastodon decentraliserat. Det är inte en enda central tjänst med centrala servrar utan det är mängder av det som kallas instanser. Enkelt uttryckt Mastodons mjukvara installerad på en server. Alla dessa installationer, instanser, kommunicerar med varandra så det spelar egentligen ingen roll vilken du tillhör eller var du registrerar dig.

Tro nu inte bara att Mastodon här ett alternativt till Twitter, ett slags alternativt Twitter. Det är det inte – Mastodon är Mastodon med sin egen struktur, sina egna regler och sitt eget sätt att fungera.

Rörig

Mastodon kan te sig en smula rörig, kanske lite för snabbt och inte helt lätt att få grepp om – precis som med Twitter i början men ha tålamod. Saker kommer att klarna och du kommer att hitta nya bekantskaper. Använd #explore och använd Fediverse för att hitta intressanta personer som du kan följa. Gör sökningar på olika ord, hashtags, så kommer du att se att det finns människor på tjänsten, inte lika många som på Twitter men här finns massor av svenskar och massor av roliga, udda, normala, och trevliga figurer.

Du kan även gå via listan Trunk där en rad olika ämnen listas – där det finns aktiva människor som deltagare.

Utforska

Mitt råd är att utforska. Kolla flödena, de lokala, hem, federated och så vidare. Gör sökningar på exempelvis Sweden och leta rätt på diskussionsämnen som du kan haka på för att hitta nya bekantskaper.

Användarnamnet berättar vad du heter på tjänsten och var du har registrerat dig – jag heter @Northwiz@mastodon.se vilket visar mitt smeknamn och att jag är registrerad via mastodon.se.

När du ska följa någon så kan du få ange hela ditt namn och sedan trycka på följa – två klick men det är så det går till.

En Toot – är ett inlägg, en post (Tweet)
En Boost – är en delning/återpostning (ReTweet)

Inlägg

Ett inlägg kan innehålla upp till 500 tecken och kan innehålla länkar, bilder och videor. Du kan välja hur eller vem som ska kunna se ett inlägg:

  • Public/Offentlig:alla kan se
  • Unlisted/Olistad: Syns för alla men för att se inlägget så kan man behöva besöka din profilsida
  • Followers-Only/Endast för följare: Bara för de som följer dig
  • Direct/Direkt: Bara mottagarna

Ska du nämna någon på Mastodon, i ett inlägg så glöm inte att skriva hela namnet – domännamn, allt ska med. Tänk också på att inlägg på Mastodon inte trådas, de hänger inte ihop riktigt på samma sätt som på Twitter.

Koppla ihop

Du kan koppla ihop ditt konto på Twitter med ditt Mastodon-konto. Det finns en tjänst, moa.party, som gör det, helt gratis. Du måste tillåta moa.party att få tillgång till ditt Twitter-konto och du kan koppla ihop kontona båda vägarna – kolla bara upp alla inställningar så att du slår på de funktioner du vill ha och att du gör de kopplingar som du önskar men – tänk på att när du dubbelpostar så ökar det trafiken till Mastodons servrar och de drivs i många fall av entusiaster – helt gratis vilket betyder att automatisk postningar kan leda till att du ökar deras kostnader.

Huruvida du vill använda appar, använda Mastodon i webbläsaren är upp till dig. Jag kör Mastodon i webbläsaren i mina Mac-datorer och har inte hunnit att bekanta mig med de appar som finns, inte ännu. Låt mig få återkomma i just det ämnet – hur som helst – ses vi på Maston?

@Northwiz@mastodon.se

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: