Det råder ingen direkt brist på appar för den sociala tjänsten Mastodon utan det finns flera att välja mellan förutom den officiella appen. Macken har tagit sig en titt och korat en vinnare.

Det finns ett snabbt sätta kolla hur bra en app är, eller inte är, plocka upp ett inlägg med grafik, en inte helt standardiserad teckenuppsättning. Det skiljer agnarna från vetet och en snabbtest av apparna för Mastodon gör att ett par stycken skiljer ut sig direkt, negativt. Varför är nu detta viktigt kan tyckas – därför att du ska se ett inlägg på ett korrekt sätt. Kan en app inte hantera olika tecken korrekt så kommer en inlägg inte att se ut som de ska.

Ett enkelt inlägg – en fråga med tillhörande tecken och grafik. Inlägget ovan är från den officiella appen Mastodon.

iMast

 

Roma

Tootle

Tooot

Duger inte

Vid första gallringen så faller – iMast, Rooma och Tootle bort, tre av fem appar klarar inte att återge text och grafik i ett tämligen vanligt inlägg. Dessutom straffade Mercury ut sig helt av egen kraft genom att inte lyckas att visa upp flödet överhuvudtaget.

Två kvar med andra ord: Mastodon och Toot. Nu är vi nere på tycke och smak – båda apparna är gratis, båda apparna fungerar utmärkt men i mitt fall så slutar det med – varför använda en tredjeparts app när den officiella appen dels för ett utmärkt jobb, dels skiljer så lite ifrån alternativet?

Bättre

Ska du välja en annan app än den officiella så ska ju tredjepartsappen vara påtagligt bättre, ha fler funktioner och bra funktioner. Så är inte fallet här. Toot har i stort sett samma funktioner som Mastodon och utseendet är mycket likt – utan att vara en direkt kopia.

Vi har en vinnare: Mastodon

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x