Två lagförslag ligger och väntar på att behandlas i den amerikanska senaten – båda har fokus på de stora amerikanska teknikjättarna, Apple inkluderade. Avsikten är att minska jättarnas makt, inflytande och kontroll.

Inom EU finns två lagförslag som sannolikt kommer att gå igenom, båda med snarlikt innehåll – teknikjättarnas makt ska minskas och regleras samtidigt som EU nu skärper reglerna från 2018 där jättarna sociala medier måste städas bort desinformation, propagandan och falsk information.

Bekännelse

Först en bekännelse – jag har under rätt lång tid försvarat Apples kontroll, utifrån ett säkerhetsresonemang, men jag har tänkt om. Apple har ett för stort inflytande, har för mycket makt och även om Apple inte har ett monopol på de marknader där de agerar så har en monopolliknande ställning. I EUs lagförslag talas det om “gatekeeper” och Apple har en sån ställning inom mer än ett område. Min omsvängning och mitt åsiktsbyte kommer inte nu och inte plötsligt. Backar jag bland mina krönikör här på Macken så var det en process, i den mån något så enkelt som att ändra åsikt, någonstans i januari 2020. Efter det så har jag skrivit fler krönikor som i varierande grad är kritiska mot Apples kontroll. jag hällö länge fast vid att Apples kontroll över App Store var av godo för oss konsumenter och det är den fortfarande, utifrån ett säkerhetsperspektiv, men säkerhet är inte allt och i takt med att Apple hårdnackat vägrat att backa så har jag insett att en viss säkerhet måste offras för att bryta Apples makt och inflytande.

Nu klappar EU till teknikjättarna och det är inte en dag för tidigt

52 miljoner dollar

Låt mig ta ett konkret och aktuellt exempel på hur hårdnackat Apple motarbetar, obstruerar och vägrar att ge med sig. Ett exempel där Apple betalat 52 miljoner dollar, innan de till slut gör det Apple borde ha gjort direkt – följt myndigheternas lagar, krav och regler. 52 miljoner dollar är drygt 560 miljoner dollar, mer än en halv miljard svenska kronor. Det är det belopp, i delar som Apple, bötfällts för i Nederländerna för att inte ha följt nya regler gällande datingappar.

Apples kontroll över sina plattformar går mycket långt. Vill du använda en annan webbläsare än Safari för iOS eller iPadOS så går inte det. Du kan använda en webbläsare som heter något annat men det är ett grafiskt skal ovanpå Apples WebKit. Appar kan, och får bara distribueras via App Stor där du tvingas att använda Apples betalsystem och bara Apples betalsystem. Jag kan rada upp en rad andra exempel men det får räcka med Safari och App Store.

Apple har för stor kontroll, för mycket makt och även om priset för att bryta den makten är sämre säkerhet så är det ett pris som vi konsumenter måste betala – vi har nämligen en massa annat att vinna.

Paradexempel

Paradexemplet är hur Apple designar sina 25 000 – 35 000 – 45 000 kronors datorer.

Går en enda liten tangent sönder, en tangent som kostar maximalt en gammal svensk 25-öring sönder, så kan det leda till en reparation på 10 000 till 15 000 kronor. 

Ett annat exempel – dessa premiumdatorer kan du inte byta hårddisk i och du kan inte lägga till RAM-minne i efterhand.

Det finns ingen oskriven lag som säger att det måste vara så här. Det finns inga tekniska begränsningar, regler eller något annat som säger att du och jag inte ska kunna använda valfri webbläsare i vår iPhone och iPad – det är Apple som säger det.

Det finns ingenting som säger att inte iOS och iPadOS skulle kunna fungera som macOS där du kan ladda hem en app utanför Mac App Store med god säkerhet. Det är Apple som säger det.

Det finns ingeting som hindrar att Apple bygger sina premiumdatorer som exempelvis Leonovo, där du kan byta tangentbord utan att det kostar en air och ett ben. När det gäller RAM-minne och hårddisk så finns det faktiskt tekniska begränsningar i Apple Silicon där allt är mycket integrerat vilket också är anledningen till att Apples M1 och M2-kretsar är vida överlägsna Intels-processorer. Mitt tekniska kunnande sträcker sig inte så långt att jag vågar eller vill påstå att Apple skulle kunna designa Apple Silicon annorlunda – om de ville,

Konsumenter

John Oliver tog upp ämnet i sitt senaste program och det är en utmärkt genomgång och redogörelse för varför Apples makt och kontroll måste brytas. Svaret är att det är det bästa för oss konsumenter, vad än Apple säger.

Apple har gjort massor för skyddet av vår information. Apple har gjort massor för att skapa bra, funktionella och säkra plattformar men, och det finns ett mycket viktigt men här – Apple har också skaffat sig en monopolliknande ställning över hela sitt ekosystem.

 • Vi vet inte om en mobil webbläsare är bättre än Safari därför att det inte finns någon annan mobil webbläsare än Safari.
 • Vi vet att det borde gå att byta ett tangentbord utan att det kostar tiotusentals kronor
 • Vi kan inte ladda hem och installera appar utanför App Store därför att det har Apple bestämt
 • Vi kan inte byta ut Apples standardprogram, fullt ut, i iOS och iPadOS
 • Vi kan inte skapa samma nivå av integrering med andra program än Apples via iCloud
 • Vi kan inte få samma funktionalitet om vi inte använder Apples egna program därför att Apple prioriterar sina egna program

Det är en del som skulle kunna vara annorlunda:

 • Lek med tanken att du skulle kunna använda Brave i din iPhone med samma funktioner och integrering som Safari i iOS.
 • Tänk om du kunde ha samma funktioner i din webbläsare i iPadOS som du har i macOS.
 • Tänk om du kunde byta ut Mail i macOS men ändå ha samma snabba notiser
 • Tänk om du kunde öppna länkar i bakgrunden i andra webbläsare än Safari
 • Tänk om ett annat Mail-program, ett annat ordbehandlingsprogram (för att ta två exempel) kunde fungera integrerat med iCloud
 • Tänk om det fanns en annan molnlösning där lagringen kostade betydligt mindre än iCloud som du kunde använd

Det var det igen – tänk om.

Jag har gjort det.

Macken förklarar EUs lagförslag som skakar om teknikjättarna

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x