REPORTAGET

Macken förklarar EUs lagförslag som skakar om teknikjättarna

av | apr 24, 2022 | Reportage

Nya regler inom hela EU-området kommer att göra det svårare för de stora amerikanska och kinesiska teknikjättarna att behålla greppet om marknaden, kunder och vår information. Två lagförslag är på väg att röstas igenom inom den Europeiska Unionen och det är lagförslag som kommer att tvinga bolagen att ändra på sina system, produkter, tjänster och hela sitt sätt att göra affärer.

For tydlighetens skull ska sägas att de här båda lagarna direkt kommer att påverka de stora amerikanska och kinesiska bolagen men lagförslagen siktar inte primärt på just de båda länders stora bolag utan de nya reglerna kommer att träda i kraft, automatiskt, för alla bolag som når en viss storlek.

DMA

Det lagförslag som teknikjättarna slagits mot hårdast med lobbykampanjer, pressmeddelanden och uttalanden är Digital Markets Act, DMA. Lagförslaget innebär, enkelt uttryckt, att stora bolag särbehandlas enbart därför att de är stora. Anledningen är enkelt – stora bolag påverkar marknaden mer och har större resurser för att stoppa och blockera konkurrens. För Apple innebär det att det kan bli ett stopp för enbart en enda App Store för iOS och för Google att sökjätten inte får integrera en rad andra av sina tjänster i sökmotorn.

Poängen med DMA är att öka konkurrensen och ta ifrån jättarna det grepp de har kring sina respektive marknader idag. Amazon skulle exempelvis ha kunnat stoppas från att köpa diapers.com. Ett köp som gjordes för några år sedan sedan e-handelsjätten under lång tif sålt blöjor med förlust, enbart för att försöka att slå undan fötterna på en konkurrent. Facebook hade haft svårare att få igenom sitt köp av Instagram, för att plocka ytterligare ett exempel.

Poängen med DMA är att vi konsumenter ska kunna välja de leverantörer vi vill. Vi ska kunna välja de program, hoppar och tjänster vi vill och av det följer att det kan bli stopp för Apples blockering av appar utanför App Store. Det kan bli ett stopp för tvånget att webbläsare för iOS måste använda Apples WebKit och det kan bli ett stopp för blockeringen att du inte ditt kan välja standardprogram i dina enheter.

 DSA

DSA. Digital Services Act tar sikte på sociala medier och de stora plattformarna.  Facebook, Tik Tok, Twitter med flera ska tvingas att plocka bort skadligt innehåll. ska tvingas rensa bort skadligt innehåll. Det kan vara reklam för illegala varor och olagligt innehåll. Insamling av användarnas data berörs också och användare ska få veta varför inlägg plockas bort, varför detta konto kan ha stönats ned eller varför de kastas ut från en plattform.

I DSA så finns det en del som de stora bolagen slagits hårt för att slippa – ett krav på att EU-myndigheterna ska kunna få se bolagens så heliga algoritmer. De script, den teknik och de funktioner som styr vad vi får se, vad som visas och när. Algoritmerna är bolagens heliga kor. De får inte visas, inte granskas, inte lämnas ut men DSA kan komma att tvinga bolagen ett berätta hur de här algoritmerna fungerar.

Fler förslag

EI arbetar på flera förslag, nya regler som kommit en bit på väg. Krav på enhetliga kontakter, USB-C ser ut att bli verklighet inom kort. Då måste Apple byta ut kontakterna i flera av sina produkter. “Right to Repair” – rätten att då dina prylar lagade där du vill utan att det kostar skjortan är också ett lagförslag som kan bli verklighet. Även det kommer att påverka Apple i så fall för frågan är hur EU kommer att se på datorer där du inte kan komplettera med RAM eller hårddisk efter köpet och hur EU ser på svindyra reparationer. Det är inte sannolikt tt EU anser att det är vare sig bra för miljön och klimatet eller för konsumenterna.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian