Nu klappar EU till teknikjättarna och det är inte en dag för tidigt

av | mar 25, 2022 | Krönikor

Nu klappar EU till Apple, Google, Facebook, Amazon med flera och det är inte en dag för tidigt. EU vill tvinga Apple att använda USB-C i sina mobila, handhållna enheter inom EU-området. EU tvingar nu de amerikanska teknikjättarna att öppna upp sina tjänster så att även mindre aktörer kan kommunicera med dem.

Under lång tid så har de amerikanska teknikjättarna kunnat segla runt på världshaven likt digitala pirater. De har bedrivit sin verksamhet i närmast laglöst land och de har kunnat skapa gigantiska söktjänster som helt dominerar marknaden. De har köpt upp potentiella konkurrenter och de har subventionerat försäljning, sålt varor med förlust för att knäcka konkurrenter. De har tvingat samarbetspartners att skriva under stenhårda ensidiga avtal och de har valt egna, tekniska lösningar som låser in konsumenterna.

Det är slut med det nu.

DMA

EU har nu antagit de första delarna av det som kallas the Digital Markets Act (DMA). Det är helt ny lagstiftning vilken innebär att de bolag som vill vara verksamma inom unionen och jobba mot drygt 500 miljoner potentiella kunder måste följa nya regler. Det är slut med att skapa tjänster som mindre aktörer inte kan använda, inte kan kommunicera med eller bli en del av. Det kan bli ett slut på egna anslutningar, kontakter och annat fanstyg som bara krånglar till det för dig och mig som konsument. Det kan också bli ett slut på idiot-design där dina prylar inte kan repareras eller där reparationer blir mycket kostsamma.

Det har rått vilda västern tidigare men det är slut med det nu.

Nu är jag inte så naiv att jag tror att allt går att lösa med nya EU-regler men det är välkomna steg i rätt riktning. Det är helt uppenbart att Apple, Google, Facebook, amazon och Google inte är beredda att öppna upp sina system än mindre har de intresse av att göra det. De vill dundra runt som de alltid har gjort, plocka åt sig av din och min information, plocka hem till den till USA och sedan sälja den till högstbjudande. De vill använda sina egna kontakter, bygga upp sina egna tjänster så att de helt dominerar marknaden vilket öppnar för konkurrensbegränsande åtgärder.

  • Amazon sålde under lång tid blöjor med förlust för att knäcka diapers.com som sedan köptes upp och lades ned.
  • Facebook köpte WhatsApp och Instagram när det började stå klart att de tjänsterna kunde blir en konkurrent till den sociala mediajätten.
  • Apple håller envist fast vid en gammal, långsam anslutning, Lightning, i flera av sina enheter, blandar med Thunderbolt och USB-C för att tvinga användarna att köpa adaptrar.
  • Google har avslöjats med, och bötfällts för, att använda olagliga avtal med som begränsar konkurrens.

Det är bara några exempel på det utredningar som gjorts av EU en en rad andra myndigheter har avslöjat.

Skadestånd

Microsoft, Google och Facebook har öven straffats av EU och det pågår utredningar mot Apple och Amazon som kan gå i samma riktning – att företagen fälls och döms att betala miljardskadestånd. Till det kan läggas avslöjanden på senare år som visar hur de stora, multinationella bolagen flyttar intjänade pengar till skatteparadis.

Det här är gigantiska bolag som måste regleras – hårdare.

Klappa till dem

Apple har invändningar flera av de förslag som nu antagits och som kan komma att godkännas – bland annat ur säkerhetssynpunkt. Apple har rätt i att om appar ska kunna laddas ned och installeras utanför App Store så kommer det att negativt påverka hela plattformen – hela iOS och iPadOS. Apple har även helt rätt i att om Apple tvingas att öppna upp sina tjänster så kommer säkerhetens att påverkas negativt. Argument som jag tidigare tyckt varit viktiga och som jag fortfarande tycker är viktiga men om Apple måste tvingas att öppna sina system, om det sker med minskad säkerhet som pris, så är frågan om det inte är värt det.

Vi, du och jag som konsument, kanske måste bli smartare, mera kunniga och läsa på mer, vara lite mer försiktiga om Apples skydd delvis monteras ned – må det då bli så för så här kan vi inte fortsätta. Vi kan inte tvingas att dra runt med en massa adaptrar bara därför att Apple inte vill att jag ska kunna ansluta min iPhone till min MacBook Pro – eller därför att Apple inte vill skicka med en adapter därför att det kan påverka Apples vinstmarginal med några promille.

Situation

Vi kan inte ha en situation där en enda trasig tangent i ett tangentbord leder till en reparation som kostar drygt 12 500 kronor i en dator som bara har några år på nacken. Vi kan inte ha en situation där enheter som gått sönder regelmässigt byts ut, mot nya enheter, bara därför att de inte går att laga – oavsett om det går på garantin eller inte. Vi kan inte heller ha en situation där vi inte kan laga eller uppdatera våra enheter, efter köpet. Du kan idag köpa en helt ny bärbar Mac för drygt 25 000 kronor (lägsta pris) där du inte kan utöka RAM-minnet i efterhand och du kan inte bygga ut lagringen och byta SSD-disk.

I en värld med begränsade resurser och i en värld där vi alla måste ta mer hänsyn till miljön runt omkring oss så är det inte försvarbart att tvinga konsumenter att köpa nytt, helt nytt, bara därför att designen inte tillåter uppgraderingar.

Är säkerhet det pris som vi måste betala för att tvinga de amerikanska teknikjättarna så är jag beredd att betala det priset.

Buss på dem EU!

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: