Nu, ett år efter lanseringen av Apple Silicon så tvingas Apples kritiker medge att Apple hade rätt – Apples nya M1-baserade datorer är en revolution för en hel bransch. Apple har gjort det igen.

Konkurrenterna kommer inte att medge det, inte öppet, men Apple Silicon har slagit omkull en rad ”sanningar” inom branschen.

  • Kraftfulla datorer kräver stora fläktar för de blir varma

Länge en sanning men så inte längre. Apples M1-datorer har fläktar men net sn då jag renderar längre videoskevneser i 4K eller till och med 8K så har jag hört dem starta i min Mac mini M1.

  • Kraftfulla datorer drar en massa ström

Nej, inte nu längre. Apples nya bärbara MacBook Pro-modeller gör sig jobb, gör tunga jobb utan att förlora massvis med batteritid.

  • Det måste står intel på en processor annars är du helt ute i ödemarken

Nej, inte det heller. Apple lyckades med övergången från Intel till Apple Silicon på mindre än ett år. Idag finns i stort sett alla de stor programmen för M1-datorerna och de program som saknas fungerar utmärkt med Rosetta2, kommandotolken.

Dyra

Apples nya modeller är inte billiga men innan du öppnar plånboken så ställ dig frågan hur mycket kraft och prestanda du verkligen behöver. MacBook Pro 13-tum, MacBook Air M1 finns som alternativ – lägre pris, inte samma prestanda som M1 Pro och M1 Max men tillräckligt med kraft för de allra flesta användare.

Tid är pengar och kan en utvecklare kapa ned kompileringstiderna med 30-50 procent så kommer det att produceras mer, snabbare och det gäller fotografer, grafiker, designers och videofilmare också. Det kanske inte låter som mycket inbesparad tid men kom då ihåg att det handlar om yrkesfolk som jobbar en hel dag framför sina datorer. De multitasking, hoppar fram och tillbaka mellan programfönster och har inte sällan en rad tunga processer igång samtidigt.

Min poäng är att med tre generationer processorer, tre olika uppsättningar av M1, så kan du som kund och användare välja en fullt ut fungerande lösning med olika pris och olika prestanda. Det är slut med Intel-processorer där tusentals kronor bara innebar några ynka procent i prestandaskillnad.

Revolution

Apple använder ofta ord som sensation, revolution och en keynote med Apple är en session där adjektiven står som spön o backen. Det kan faktiskt blir en smula tröttsamt efter ett tag men då det gäller Apple Silicon är är det en revolution vi talar om. Apples Silicon har ritat om datorkartan, slagit omkull gamla sanningar och faktiskt, revolutionerat en helt  bransch.

Intel lägger reklampengar på att leta fram enskilda exempel på datorer som kan slå M1-modellerna på enskilda uppgifter för det ska också sägas – Apples M1-modeller är inte bättre och överlägsna på allt. Du kan naturligtvis plocka ihop kraftpaket med Intel-processorer som mycket väl kan matcha Apples datorer men det kostar och du lär inte få lika tysta, svala prestandamonster. Batteritiden kan du glömma om du funderar på bärbart.

Ett år

Jag har nu suttit och jobbat med min Mac mini M1 i snart ett år och visst, jag ska medge att det fanns mer än en synnerligen irriterande bugg inledningsvis. Det fanns stunder då jag svor ve och förbannelse över kalendrar som inte synkade, påminnelser som försvann och en bildskärm som hade hyss för sig. Sett över ett helt år så var det alldeles i början och buggarna har blivit färre (peppar, peppar).

Tre månader med nya Mac mini M1

I sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att inte vid något tillfälle så stoppades mitt arbete, inte vid något tillfälle så hindrades jag i att kunna göra det jag ville. Jag installerade de uppdaterade versionen av mina verktyg vartefter de lanserades för M1, körde vidare med andra program med stöd av Apples kommandotolkar Rosetta2 som såg till att Intel-program gick att köra med M1. Den här processen gav mig också ett tillfälle att stegvis byta ut en massa program, kapa ned antalet program och se till att verkligen använda alla de program som jag har installerade i mina datorer. Adobe fasades raskt ut tillsammans med en en del andra program som installerats för test. Det senare blev aldrig av och nu insåg jag att jag inte behövde alla program som fanns i datorerna.

Är verkligen Apples M1-modeller så bra som det sägs?

Jag städade, fick loss lagringsutrymme och skapade en uppsättning verktyg som jag faktiskt använder. Resultatet blev mindre hoppande och att jag lärde mig att göra en massa saker med och samma program. En produktion som tidigare bestod av av ett hoppande mellan olika program därför att jag kunde några funktioner bättre i andra program ledde fram till att jag läste på och lärde mig.

Framåt

I skrivande stund sitter jag och inväntar nästa Apple-event med förhoppningen om en lansering av en ny iMac 27-tum eller vad det nu kan bli och med förhoppningen om en ny Mac mini – gärna med tillägget Pro. Min nästa dator kommer att bli en av de två, högst sannolikt en Mac mini Pro. Min bärbara dator är fortfarande min iPad Pro och när jag behöver prestandana och en större skärm så sätter jag framför en 34-tums widescreen och en Mac mini M1. Nästa uppsättning blir snarlik med den skillnaden att den nya Mac mini-modellen ska bli ännu mera kraftfull än den jag redan har.

Två Mac mini med externa bildskärmar och en iPad Pro – så ser mina framtida verktyg ut.

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x