I ett enda slag så förändrades maktbalansen mellan de amerikanska teknikjättarna, eller i ett stort slag och i ett lite mindre slag, kanske är en mer rättvis beskrivning. Det handlar om processorjätten Intels kräftgång och det handlar om Apples nya M1-modeller.

Det hela började för flera år sedan, över tio år sedan, då Apple började att testa vad deras ARM-processorer egentligen klarade av och om det var möjligt att bygga helt nya kretsar, en helt ny typ av dator. En dator som det inte satte en Intel-processor under skalet på. Då, vid den tiden, kändes Apples planer helt verklighetsfrämmande. Apple hade ett gott samarbete med Intel som hade utvecklat en ny, mindre processor, skräddarsydd för MacBook Air. Vi snabbspolar framåt flera år och ett samarbete som inte alls går Apples väg. Intel drabbades av en serie allvarliga buggar och på den mobila sidan hade Intel stora problem. Intel lyckades inte få fram modem och inte heller att få fram processorer och kretsar i den takt som Apple ville och krävde. Enligt planerna så skulle Intel leverera 5G-modem till Apple men misslyckades. Vad långt värre var så hade Intels också under flera börjat att halka efter den övriga marknaden. AMD, en liten men envis konkurrent lanserade Ryzen. En familj processorer som var snabbare, mer effektiva och som sett till pengarna var en bättre investeringen än motsvarande Intel.

Beskedet

Någonstans mitt i det kom beskedet som Intel känt till och som de väntat på – Apple lanserar sin egen hårdvara. Egen i så måtto att det är ARM i botten men Apples design. Mer än tio års erfarenhet av att designa sina egna kretsar ledde fram till Apple Silicon och M1. Även om vi i skrivande stund bara har sett tre nya modeller med M1 så står det klart att Apple inte bara har levererat – Apple har slagit omkull en rad gamla sanningar. En dator som jobbar hårt behöver inte dra igång fläktar och låta en massa. En dator som jobbar hårt behöver inte tömma batteriet. Den kan faktiskt klara sitt jobb ändå.

Nätet fylldes snabbt av hyllningsartiklar och Intels ledning kände plötsligt hur det blåste en iskall motvind huvudkontorets alla fyra väggar. Apples nya datorer var påvisbart mycket snabbare och dessutom så hade Apple släppt utvecklingsverktyg som underlättade för utvecklare att ta fram versioner av sina mjukvaror som fungerade med Apple Silicon. På bara några veckor kom flera av de stora utvecklarna antingen med färdiga versioner eller stabilt fungerande testversioner (beta).

Mattan drogs undan

Några veckor efter lanseringen och sedan de stora teknikskribenterna fått ihop sina recensioner märktes förändringen ute i Apples butiker.

– Försök själva att prata ut en dator som kostar 5 000 kronor mer än datorn som står intill, ser likadana ut och som alla vet är betydligt snabbare.

Orden är en försäljare i en av Appels egna butiker och jämförelsen görs mellan en MacBook Pro 13-tum med Intel under skalet eller en MacBook Pro med Apple Silicon under skalet. Utseendemässigt identiska men med mycket stor skillnad prestandamässigt.

För egen del råder jag ingen, som inte har mycket speciella krav på sina dator, att köpa en Intel-baserad Mac.

Desperata

Intel har svarat med en annonskampanj som går ut på att du inte kan köra vissa spel på en M1-dator och att om du hela tiden byter datormodell, hoppar mellan Dell, LG, Samsung och allt vad Intel-datorerna heter och sätter samman skräddarsydda prestanda-tester så kan du hitta vissa operationer som Intels processorer är snabbare på. Nu är den tiden sedan länge förbi då det gick att lura konsumenterna. Speciellt konsumenter som ska lägga 15 000 till 30 000 kronor på sin nya dator, en premiumdator. Lägger du ihop det vi gör med våra datorer, förutom spel då, så springer de nya M1-modellerna cirklar runt allt som Intel kan ställa upp med – om vi bortser från de yttersta extremen som innefattar grafiktunga spel, CAD/CAM och de som ligger ute i tassemarkerna, undantagen.

Räknar du kronor och prestanda så är skillnaden dramatisk. Apples egen, största 16-tums modell av MacBook Pro med en Intel-processor, klarar just så pass att hålla undan för en Mac mini M1 som kostar en tredjedel. Faktum är att Apples bärbara värsting får stryk i mer än ett test av den lilla grå Mac mini:n.

Framtidssäker

Är Apple Silicon verkligen så bra då? Håller Apple vad de lovar och är det en framtidssäker dator?

Jag har suttit vid en Mac mini M1 i några veckor nu och hela tiden fascinerats av två saker:

  • Hur i det närmaste helt smärtfri övergången har varit
  • När ska fläktarna dra igång på allvar i min Mac mini?

När jag var klar med återställningen av all information från min MacBook Pro 15-tum så var det ett litet fåtal program som inte fungerade. Det var bara ett av alla dessa program som jag har installerat som inte fungerade. Det var ett gammal, närmast bortglömt program som inte hade utvecklats och uppdaterats på flera år. jag flyttade över det till en gammal server, startade upp programmet och sedan exporterade jag den data och den information som jag ville ha kvar och kastade programmet. I sammanhanget så passade jag på att städa riktigt ordentligt. Alla program som jag inte startat på 6-7 månader åkte ut.

Prestandan

Prestandan är utan minsta tvekan så bra som det sägs och jag väntar fortfarande på att få höra hur fläktarna drar igång i min Mac mini M1. Vid ett tillfälle så trodde jag att det hade hänt men det visade sig vara hårddisken som stod intill som snurrat igång på högvarv. Jag funderar just nu på att ersätta min iMac 5K på kontoret med en Mac mini M1 – så bra är de nya M1-modellerna.

Sitter du nu med en Mac som du funderar på att ersätta så gå igenom vilka program du behöver kunna använda – finns de som M1-versioner eller om du kan få det bekräftat att de fungerar med en M1-dator (de flesta program gör det) så byt dator.

Sitter du med en Mac som du funderar på att byta ut och du vet att du använder program som ännu inte är uppdaterade – vänta med bytet. Det går fort nu och det kommer nya, uppdaterade program varje vecka. Som jag redan har sagt – jag skulle inte investera i en Intel-dator idag.

DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish