Tre månader, över 90 dagar, ett kvartal med en helt ny hårdvaruplattform och en dator som inte har det vanliga, en Intel-processor under skalet. Det borde rimligen bli problem. Det borde rimligen innebära vissa störningar och visst har det funnits buggar men sammantaget så har övergången varit förvånansvärt enkel.

Jag valde efter en tids funderingar att satsa på en Mac mini M1 med 512GB SSD och 16 GB RAM. An ledningen till det senare var enkel – du kan inte lägga till mer RAM-minne i efterhand. 512 GB lagring valdes därför att det är det jag har i flera av mina övriga Mac-datorer.

Städade

En kopia från en av mina äldre Mac:ar lades över med hjälp av Time Machine och sedan städade jag ut en del gamla program som jag inte använt på ett tag och som bara tog upp en massa plats.  Affinitys program-serie köptes in och ersatte några av Adobes program – som inte heller användes särskilt ofta då jag för flera år sedan gått över till Pixelmator Pro. När städa ingen var klar så började jag att jobba med och använda M1-datorn, utan problem.

Inte problemfritt

Helt problemfritt var det nu inte men det handlade mer om buggar med macOS Big Sur än något annat. Synkroniseringen mellan Apple Watch och iPhone hackade ett tag, det blev problem med att skriva ut dokument och en del andra faktiskt rätt irriterande problem. Över tid och mellan versioner så har Apple åtgärdat flera av buggarna och nu med den sjunde testversionen av Big Sur så rullar allt på som det är tänkt (peppar, peppar).

Under resans gång, för det har varit en liten resa att byta plattform så har jag också hittat tillbaka till Logitech:

Jag valde även Logitechs webkamera:

Macken testar: Logitech – webkamera för din externa bildskärm

Mac mini har ju som bekant ingen webkamera och den skärm jag till slut valde saknar högtalare så för att få en komplett funktion så krävdes en webkamera och högtalare.

Macken testar: Dells välvda 34-tummare – en stor bildskärm för dig med höga krav

Jambox

Det senare löste jag genom att pröva i min stora ryggsäck, blåsa av dammet på en JamBox, en liten rosa sak som du kan koppla upp dig mot med bluetooth. Det är inte världens bästa ljud men det duger gott för podcast och radio som är det jag lyssnar mest på när jag sitter och arbetar.

Så hur har det fungerat då?

Så bra så att nästa steg blir att pensionera min iMac 5K som står på kontoret och ersätta den antingen med en till Mac mini M1 eller med en Mac mini Pro – om det nu kommer någon sådan framöver.

DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish