Varför vill ingen diskutera det faktum att en diktatur samlar in information om oss helt öppet?

av | jan 22, 2023 | Krönikor

TikTik ägs av kinesiska Bytedance och alla kinesiska bolag står under det kinesiska kommunistpartiets kontroll och överinsyn. Det styrande partiet kan exempelvis köpa det som kallas nyckelaktier vilka ger långt större inflytande över de kinesiska bolagen än de 1-2 procent som aktieinnehavet motsvarar.

I flera av de stora kinesiska bolagen som är verksamma utanför Kina sitter det representanter för det styrande partiet med i styrelsen. Allt det här vet vi. Det är inte spekulationer, rykten eller påhitt. Nyligen avslöjade amerikanska Forbes att TikTik manipulerar videor på tjänsten. Anställda väljer ut vilka videor som ska “värmas upp”, visas oftare och i en förlängning så bestämmer anställda inom TikTok vilka videor som kan bli virala, och inte.

Ljuga

Historiskt så har TikTok upprepade gånger ertappats med ljuga, förtiga och dölja obehagliga sanningar om bolaget och tjänsten. Tiktok har kartlagt enskilda journalister. Nekat till att anställda i Kina har tillgång till data för användare i USA – och sedan tvingats att medge att anställda visst har haft tillgång till kontoinformation som tillhör amerikanska användare. Det mönster som målas upp om du gör lite sökningar på Bytedance och TikTok är att ingenting medges förrän du är överbevisad.

Trots alla avslöjanden, medgivanden så skrivs det om TikTok här hemma i Sverige och stora delar av Europa som vilken annan social tjänst som helst. Det är nu inte TikTok. Det är en social tjänst som ägs av ett bolag, verksamt i en diktatur med kommunistpartiets goda minne, kontroll och överinseende. Debatten i USA ser helt annorlunda ut. Där ställs det krav på att TikTok ska förbjudas, kastas ut från den amerikanska delen av nätet och bannlysas som tjänst.

Pest och kolera

I sammanhanget så kan detta te sig som ett val mellan pest eller kolera. Facebook, Twitter, Instagram och allt vad de heter samlar också in data om oss, enorma mängder data men här finns en skillnad – det är bolag som är verksamma i demokratier där politiker och myndigheter kan ställa frågor, kräva insyn och reglera bolagen med juridiska medel, lagar.

Ponera att Bytedance får en order om att omgående överföra all insamlad data till Kina. Då kan bolaget inte neka och de enda medel som Väst då har att sätta in mot den kinesiska regimen är ekonomiska sanktioner. Sanktioner som Kina med relativ lätthet kan köpa sig runt och även slå tillbaka mot företag i Väst i form av liknande ekonomiska sanktioner som i slutändan kan komma att hotta hundratusentals arbetstillfällen. Hur länge tror du våra politiker håller ut i ett sånt läge?

Så frågan kvarstår – Varför vill ingen diskutera det faktum att en diktatur samlar in information om oss helt öppet?

TikTok erkänner – Kina har tillgång till användardata

TikTok – den sociala plattformen som aldrig erkänner något förrän de är överbevisade

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: