Det här är Elon Musks planer med Twitter – en app som gör allt

av | okt 7, 2022 | Krönikor

Elon Musk ska nu köpa Twitter, trots allt, det skriver han och han advokater har nu gått in med en begäran om att rättegången som annars ska starta den 7 oktober ska blåsas av. Twitter däremot är av förklarliga skäl inte riktigt lika övertygade utan vill ha någon slags försäkringar om att Musk inte ska ändra sig igen. Under tiden så har det börjat att spekuleras över vad Elon Musk ska med Twitter till och svaret kan finnas i Kina.

Elon Musk själv har i korta inlägg på Twitter (var annars) nämnt en everything-app:

Em app som kan göra allt – skicka meddelanden, diskutera, titta på video, spela musik, ta betalt, skicka pengar och så vidare. Förebilden finns i Kina och heter WeChat.

Apples problem på den kinesiska marknaden heter WeChat

Vad är det som är så speciellt med Kina?

WeChat

WeChat är en sådan super-app, en everything-app, som hundratals miljoner kineser använder dagligen för att betala för kollektivtrafik, lunch, taxi, skicka och ta emot pengar, för meddelanden och en rad andra funktioner. Du säljer inte en telefon i Kina som inte har stöd för WeChat – så viktig är appen och tjänsten.

För användaren är det praktiskt – allt eller det mesta som du kan behöva i vardagen samlat i en enda app och tjänst. För diktaturen Kina är det också regimens våta dröm – övervaka en app och en tjänst så har du koll på runt en miljard kineser – hela tiden. Programmet och appen drivs och utvecklas av det kinesiska bolagen Tencent – som, precis som alla andra kinesiska bolag, kontrolleras av regimen.

WeChat är “One app to rule them all” – för att låna och skriva om ett uttryck från Sagan om Ringen.

Everything app

Frågan är då om Elon Musk kommer att lyckas att skapa en appen X, the everything app?

Nej, och det därför att det som är en bra idé i Kina inte är en bra idé utanför Kina – och det är ingen bra idé i Kina heller men en odemokratisk regim har ansett det vara av stort intresse att kunna övervaka sina medborgare så regimen har stöttat Tencents utveckling av WeChat. Regimen vill att alla kinesiska användare ska använda WeChat för meddelanden, dela foton, videor, för nyheter, för betaltjänster och för alla tjänster de kan behöva i vardagen. Det ger kontroll.

Nu ska vi inte förledas till att tro att vi som lever i en demokrati är så upplysta och kloka att vi inte trillar i fällan och väljer att använda en och samma app för en massa saker. Facebook har flera miljarder registrerade användare, globalt, för att ta ett exempel. Det är inte heller så att vi är så kloka och förutseende att vi undviket appar med tydliga kopplingar till diktaturer. TikTok har ett snabbt stigande antal användare och ägs av ett kinesiskt bolag. Som företeelse så är Elon Musks idé alltså inte komplett vansinnig men jag tror att användarnas vilja att kunna välja kommer att fälla avgörandet – och konkurrens. Ska Twitter utvecklas till en Super-app så kommer andra att anlägga moteld och det är inte heller så att Twitter har ett sjusärdeles elegant, snyggt grafik skal som möter användaren. Twitter är en till vissa delar rörig tjänst så här finns en hel del att göra om användare ska lockas att välja bort andra appar och tjänster.

Apple

Elon Musk kommer också snabbt att dra på sig kritik från Apple och Apples användare. En super-app kan användas för att samla in extremt mycket data och känslig data om varje enskild användare. Integritetsfrågor har blivit allt viktigare bland användare ute på nätet och jag tror att det kommer att bli svårt, för att inte säga mycket svårt att övertyga användare om att de ska använda en enda app.

Facebook Metaverse är ett försök som går i den riktningen. Ett virtuellt, digitalt samhälle, en miljö med grafiska figurer, kopior av dig som användare som vi ska använda för en rad olika saker. Kalla mig motsträvig men jag ser ingen riktig poäng i att logga in på en tjänst, anta formen av en avatar för att ha ett möte som jag kan arrangera med FaceTime, Teams eller annat videokonferens-system. Metaverse ska kunna en massa annat också men likafullt, Second Life var “the shit” på nätet ett tag. Så hett och hajpat att Sverige startade och byggde en ambassad i den digitala världen. Second Life finns kvar men det blev aldrig den succé som många trodde.

Mobiltelefoner

Jag kan ha fel, det har jag haft förr, men jag tror att våra smarta mobiltelefoner är den plattform som vi kan använda och som vi kommer att använda för allt det vi vill kunna göra. En teknisk lösning som kan kompletteras med de appar, tjänster och produkter som vi behöver i vår vardag. Den nuvarande tydliga trenden där vi använder nätet mest med våra mobiltelefoner. Datorer och surfplattor är i minoritet om du går igenom vad besökare använder för att surfa runt bland webbplatser och det är en utveckling som gått snabbt. På 5, 6 eller kanske 7 år så har vi gått från datorer till mobila telefoner.

En iPhone eller en Android-telefon – det är “everything”.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: