Lästipset: Uber avslöjas i läckta interna dokument – bröt mot lagar i flera länder

av | jul 11, 2022 | Lästips

Uber har använt mycket aggressiva metoder för att etablera sig i nya länder, däribland lobbying riktad mot poliser och ansvarig men Uber har även använt olagliga metoder avslöjar The Guardian som fått tillgång till över 124 000 interna dokument.

Dokumenten, uppenbarligen läckta innifrån Uber av en visselblåsare, har lämnats över till brittiska The Guardian.

En läckt samling konfidentiella filer har avslöjat historien om hur teknikjätten Uber struntade i lagar, lurade polisen, utnyttjade våld mot förare och i hemlighet lobbat regeringar under sin aggressiva globala expansion.

Den oöverträffade läckan till Guardian av mer än 124 000 dokument – kända som Uber-filerna – avslöjar de etiskt tvivelaktiga metoder som drev företagets omvandling till en av Silicon Valleys mest kända exportprodukter.

Läckan sträcker sig över en femårsperiod då Uber drevs av dess medgrundare Travis Kalanick, som försökte tvinga in hyrbilstjänsten till städer runt om i världen, även om det innebar att man bröt mot lagar och taxiregler.

Under den hårda globala motreaktionen visar uppgifterna hur Uber försökte stötta stödet genom att diskret uppvakta premiärministrar, presidenter, miljardärer, oligarker och mediabaroner.

The Guardian

Våld

The Guardian har fått tillgång till dokument, interna meddelanden och epost som visar att ledningen för Uber mycket väl visste om att deras metoder var olagliga. Grundaren och ledaren Travis Kalanick är mycket direkt i flera av sin kommunikation med flera i Ubers ledning. är Uber ska etablera sig i Frankrike så utbryter demonstrationer och våldsamma protester från landets taxichaufförer. Det fanns en viss oro i ledningsgruppen för att våldet skulle kunna tillta och att Ubers egna förare skulle kunna komma att attackeras.

Kalanick avfärdade alla såna farhågor :  “Jag tycker att det är värt det,” skriver Kalanick i sina svar och  “Våld garanterar framgång.”

Macron

Den läckta informationen visar också hur Emmanuel Macron hjälpte Uber i sin etablering i Frankrike, då i rollen som finansminster. Uber hade närmast en direktlinje in till finansdepartementet under en period.

Global utredning

The Guardian har lett en global utredning av de läckta Uber-filerna och har delat uppgifterna med medieorganisationer runt om i världen via International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Mer än 180 journalister vid 40 medier inklusive Le Monde, Washington Post och BBC kommer under de kommande dagarna att publicera en serie undersökande rapporter om teknikjätten.

I ett uttalande som svar på läckan erkände Uber “misstag och felsteg”, men sa att den hade förvandlats sedan 2017 under ledning av dess nuvarande vd, Dara Khosrowshahi.

“Vi har inte och kommer inte att komma med ursäkter för tidigare beteenden som uppenbarligen inte är i linje med våra nuvarande värderingar”, stod det. “Istället ber vi allmänheten att bedöma oss efter vad vi har gjort under de senaste fem åren och vad vi kommer att göra under de kommande åren.”

The Guardian

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: