Arga Gubben: Ursäkta Apple, men vad fan har ni gjort med Final Cut X?

av | jul 9, 2022 | Arga Gubben

An Angry Man Staring at the Whiskey Glass

Jag har tigit, länge. Jag har haft tålamod, längre men ni går det inte längre – vad har ni gjort med Final Cut X Apple? Ett smått suveränt program för att redigera videor har helt körts i diket och jag undrar om Apple egentligen förstår vad som krävs av ett videoredigeringsprogram?

Låt mig ta två exempel:

Filmar du video med hög upplösning HDR och sedan lägger in videosekvensen i Final Cut X så blir videon vit och urfräst om du inte ställer in Final Cut X för att hantera och kompensera det.

Det görs automatiskt i iMovie därför vem vill producera uträtta vita, videosekvenser.

Jo, jag fattar att det ena programmet är avsett för proffs och de ska ges möjlighet att peta och ställa in allt. Jag fattar att Apple inte vill ändra, filtrera eller röra något därför att de ska användaren göra men hur vore det med en dialogruta och fråga “Ska vi fixa till HDR-video direkt eller vill du pilla själv?”. Ett ja på den frågan skulle ju då kunna resultera i att alla andra HDR-video sekvenser såg vettiga ut direkt – som i iMovie.

Lägger du in ett foto i Final Cut X eller en videosekvens som inte fyller ut hela rutan så är det samma sak – iMovie gör det direkt och automatiskt men inte Final Cut X.

Jag fattar skillnaden även här – du ska justera och korrigera det direkt i Final Cut X.

Låt oss då istället ta exempel på en massa saker som Final Cut X saknar och det handlar om funktioner som Apple av fullständigt iurundlig anledning plockat bort i samband med en stor uppdatering.

Förhandsvisning

Det handlar om ett extra fönster som visar hur din video kommer att se ut i färdig skick – det som du alltså ska visa och jag menar nu inte förhandsvisningen som finns där medan du redigerar utan ett ökat fönster för förhandsvisning. Du kan inte se det färdiga resultatet förrän du är färdig i Final Cut X. Amerikanarna kallar det “broadcast monitoring” och det borde vara självklart i ett videoredigeringsprogram asvett för proffs.

Alla mediafiler

Jag trodde länge att jag missat någon inställning någonstans då programmet alltid visade mig alla mediafiler, överallt, tills jag insåg att någon ärthjärna inne på Apple tycker att det ska vara så. Du ska se alla filer i programmet, alla ljud, alla videosekvenser – alltid. Det är idioti därför att om jag skapar ett nytt projekt och importerar filer till detta projekt så är jag inte intresserad av att se alla mina filer från andra projekt.

För övrigt så är det ytterst förvirrande med att skapa ett nytt event, vad nu det är, ett nytt projekt vad nu det är när det hade varit så extremt mycket enklare att fråga om användaren vill skapa en ny video i en dialogruta men då hade ju å andra sidan alla fattat.

Ändrat

Tyvärr så finns det en lång rad andra saker i Final Cut X där Apple suttit ned, funderat och kommit fram till att de ska ändra på saker i videoredigeringsprogrammet som ingen har bett Apple att ändra på. Apple har också funderat längre och plockat bort funktioner som användare vant sig vid, som de räknat med ska finnas i Final Cut X men som Apple beslutat att plocka bort. Annat har Apple tänkt sig revolutionera eller i vart fall … ändra på. De flesta videoredigeringsprogram använder ptår, tracks, i redigeringsläget. Du lägger in spår, lägger in dem i en egen rad men i Final Cut X så tycker Apple att vi ska jobba med “magnetic tracks” vilket är något annat.

Fan vet vad men krångligt är det hur som helst.

Sen på bollen

När Apple lanserade den helt ny, omskrivna versionen av Final Cut X så dröjde det inte längre förrän det kom ett ramskri från Hollywwod. de sidor som då använde Apples videoredigeringsprogram gick i taket och Apple fick gå ut och be om ursäkt och lova att funktioner skilja komma tillbaka. Vilket i de i viss mån gjorde men till ingen nytta. Studiorna hade då redan bytt program. Förtroendet var brutet.

I april I år så skrev filmskapare ett öppet brev till Apple med i stort sett samma fråga som i rubriken till denna text – bara något mer diplomatiskt formulerad.

Filmskapare protesterar i öppet brev till Cook angående Apples Final Cut Pro

Apple svarade på sitt sedvanliga artiga, floskelsmittade sätt:

Apple svarar på det öppna brevet gällande Final Cut Pro

Svikit dem

Det här betyder att mer än två efter det att Apple raserat Final Cut X så protesterar filmskapare fortfarande i besvikelse över att det företag som säger att ljud och bild finns i deras DNA har svikit dem. Final Cut X var länge det närmast givna videoredigeringsprogrammet för proffsen och såna sig mig, halvproffs.

Det är det inte längre. För egen del löser jag enkla saker med iMovie och sen kikar jag på alternativ (nämn inte Adobe i samanhanget, tack). Final Cut X finns inte med på den listan.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

Senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian