Arga Gubben: Lögn, förbannad lögn och DigiTimes

av | jul 3, 2022 | Arga Gubben

persons right foot on white wall

“Apple skär ned sina beställningar med 10%” – läst det nyligen?

Glöm det i så fall för källan, och den enda källan, är DigiTimes, som är allt annat än en trovärdig källa.

DigiTimes är en daglig tidning med fokus på Kina och Taiwan och tidningen som källa betraktat är lite av ett fenomen – för trots att DigiTimes bevisligen varit fullständigt ute och cyklat åtskilliga gånger så dyker tidningen upp som referens och källa igen och igen.

Lockar

DigiTimes är en klickbetesfabrik som lockar och lurar andra medier att haka på ogrundade rykten, illa underbyggda uppgifter och direkta felaktigheter. Listan på missar, felaktiga påståenden och helt grundlösa artiklar kan göras lång, mycket lång men likafullt så dyker DigiTimes upp som källa bland bloggar och andra, betydligt mera seriösa nyhetskanaler. Riktigt roligt blir det när seriösa medier hänvisar till DigiTimes, återpublicerar DigiTimes “nyhet” för att sedan berätta att DigiTimes inte är särskilt pålitliga.

“Här är en nyhet en nyhet ni inte ska lita på från en opålitlig källa”

Det blir lite av en journalistisk parodi eftersom en av de mer grundläggande journalistiska uppgifterna är källkritik. Håller inte källan, är källan inte trovärdig så är det inte en nyhet och då ska du inte publicera någonting.

Rätt enkelt, eller hur?

Ändå dyker DigiTimes upp hela tiden och det skulle ju kunna vara motiverat om tidningen faktiskt skulle ha rykt upp sig och blivit en bättre källa på senare år men inte då – DigiTimes är fortfarande pålitligt opålitliga.

Efterfrågan

Nu hävdar DigiTimes att Apple kapat ned sina beställningar av iPhone 14 på grund av befarad högre efterfrågan.

Ming-Chi Kou är en långt bättre och mera pålitlig källa än DigiTimes. Hans bedömning och hans källor säger att efterfrågan tvärtom kommer att vara högre för iPhone 14än föregångaren – speciellt i Kina – DigiTimes huvudsakliga täckningsområde.

Båda kan omöjligen ha rätt.

Apple själva har upprepade gånger varnat för att citera underleverantörer eller använda dem som källor. Det är uppgifter från underleverantörer som ligger till grund för DigiTimes uppgifter i det här fallet och det är inte ovanligt att Apple flyttar beställningar mellan sina underleverantörer.

Låt mig ta ett hyggligt färskt exempel:

Klickbetesfabriken DigiTimes har fel, igen

Inför lanseringen av iPhone 12 så gick DigiTimes mot strömmen och hävdade att den nya modellen skulle lanseras i september. Kort därefter gick Apple själva ut med informationen att iPhone 1 skulle lanseras i oktober, senare än normalt.  iMore, Omni News med flera hade då redan hakat på och återpublicerat DigiTimes helt felaktiga uppgifter.

Scolla förbi

Så läser du något där DigiTimes anges som källa, scrolla förbi, hoppa över och läs något annat, mere trovärdigt. Sen kan du ju kanske fundera över hur seriös en nyhetsförmedlare är som citerar och hänvisar till DigiTimes.

För egen del har jag för länge sen valt bort DigiTimes och just nu funderar jag över hur jag ska förhålla mig till iMore.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

Senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian