Apples fiasko med tangentbord kostar ytterligare 50 miljoner dollar

av | jul 20, 2022 | Nyheter

Apple har gått med på att betala ytterligare 50 miljoner dollar i skadestånd – utan att medge att Apple skulle ha begått några fel men likafullt – fiaskot kostar Apple ytterligare 50 miljoner dollar.

Det var 2015 som Apple, inte utan med viss stolthet, presenterade sina nya tangentbord, butterfly, fjäril. De nya tangentbordet var ett resultat av Apples enastående design och de nya tangentborden skulle vara 40 procent tunnare vilket gjorde att nu skulle Apples datorer bli ännu tunnare.  Genom att ersätta de traditionella tangenterna med en ny “fjärils”-mekanism berättade Apple, att de designat ett helt ny typ av tangentbord.

Ganska kort efter lanseringen av de nya tangentborden så kom rapporter om problem in. De nya tangentbordet höll inte, gick sönder, fastnade  och var mycket känslig för damm, smulor och annat. Till slut tvingades Apple att utöka sin garanti och kunder fick byta tangentborden mot en ny, andra generation av tangentbord som skulle vara bättre men som i stort byggde på samma tekniska lösning. Den andra generationen var bättre, men inte mycket, och Apple har under flera år tvingats att åtgärda och byta tangentbord hos kunder som upptäckt att deras nya, dyra laptop inte alls håller förväntad kvalitet.

En enda trasig tangent kostar tusentals kronor att byta

Apples design av sina bärbara datorer ledde också till att en enda tangent, som kostar ören att tillverka, ledde till reparationer på väl över 10 000 kronor.

Grupptalan

En grupptalan, en stämning riktad mot Apple lämnades in där det bland annat påtalades att Apples design var undermålig och att Apples lösning på problemet var att sätta in samma tangentbord, dem samma design och samma brister.

Apples jakt på allt tunnare datorer leder till sämre kvalitet

Uppgörelsen innebär att Apple betalar 50 miljoner dollar i ett slags skadestånd, men utan att medge att Apple har gjort några fel.

Reuters

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian