Apple har problem med den första generationen av tangentbord för MacBook Pro. Så påtagliga och uppenbara problem att Apple gått ut med en förlängd garanti. Det är bra och begripligt. Det som är obegripligt i sammanhanget är att ett dåligt och illa fungerande tangentbord byts ut mot samma typ av tangentbord.

Det finns alltså två generationer av tangenbord – den första som tenderar till att fungera mindre bra. Det är tangenter som slutar att fungera och som kan leda till att hela det som kallas toppade måste bytas. Det innebär att tangentbord, styrplatta, batteri och högtalare byts. Allt sitter nämligen i ett enda stort paket. Det i sin tur betyder att om en tangent som sannolikt bara kostar några ören i svenska pengar slutar att fungera så får ett helt stort paket som kostar 3700 kronor, exklusivt moms att byta faktiskt också byts.

Ännu värre

Det är möjligt att det finns någon slags uträkning, motiv och logik i det som jag inte förstår men det blir ännu värre. Det är ju så med modern elektronik att allt sitter ihopbakat numera så ett fel leder till att allt måste bytas ut. Nåväl, det finns säkert någon smart uträkning bakom det som gör att i ett längre perspektiv så blir det billigare, vad vet jag. Hur som helst så kan problemen med tangentborden alltså leda till ett större ingrepp – hela toppdelen av datorn byts ut.

Kommer ni ihåg det här med att det finns två tangentbord fortfarande?

Det finns en första generation som det varit ständiga problem med och det finns en andra generation där problemen ska ha åtgärdats och nu kommer 10 000-kronors frågan:

När nu ett strulande, icke-fungerande tangentbord av den första generationen inte fungerar som det ska och allt ska bytas ut – vilken typ av tangentbord tror du Apple ersätter det med?

Kasta nu logik och sunt förnuft över bord om du vill svara rätt för Apple ersätter ett första generationens tangentbord med … ett nytt tangentbord av modell första generationen.

Fungerande dator

Det är nu inte det att jag är ute efter ett nytt, bättre tangentbord eller rent av en bättre dator. Jag vill bara ha en fungerande dator och jag dristar mig till att tycka att om det finns en mindre lyckad konstruktion och lösning så varför peta dit samma lösning för att försöka att lösa ett problem när det nu finns en mer utvecklad variant som inte alls har samma problem?

Det finns säkert en fullständigt briljant förklaring och svar på det här som jag inte förstår men som sagt – jag förstår det inte.

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This