Rebecca Weidmo Uvell tycker att det är en praktskandal att Sverige Radio översatt uttalanden gjorda av KD:s partiledare felaktigt. När hon själv pekar ut Nyans partiledare Mikail Yüksel för att vara dömd till tre års fängelse, helt felaktigt, så raderar hon bara texten och utpekandet från sin blogg – utan rättelse och utan en kommentar.

Det var under fredagen som Rebecca Weidmo Uvell publicerade uppgifterna om partiet Nyans ledare:

Den 8 december 2012 anhölls han, den 10 december 2012 anhölls han. Misstänkt för grovt narkotikabrott. Han bodde då i Grästorp, numera bor han i Mölndal. Han dömdes till tre år i fängelse för grovt narkotikabrott den 30 mars 2012. Något överklagande har jag inte sett på Lexbase därifrån domen kommer.

Domen avser dock en helt annan person vilket tydligt framgår av två tämligen lättkontrollerade uppgifter – namn och personnummer.. Den person som dömts till tre års fängelse heter inte Mikail Yüksel och har ett annat personnummer.

Uppgifterna

Rebecca Weidmo har tillgång till båda uppgifterna eftersom hon plockat utdrag på de bolag som Mikail Yüksel är engagerad i. I de uppgifterna finns hans namn och hans personnummer. Trots det så pekar Weidmo Uvell ut honom för att vara en dömd narkotikabrottsling.

En före detta knarkförsäljare som suttit inne 3 år har idag alltså en rad bolag inom bygg och fastighet, där bara ett har någon omsättning att tala om. Och nu vill ha komma in i riksdagen. 

Det hade ju varit fint om någon i media istället för att ge honom gratis PR hela tiden hade orkat göra lite research så de kan ställa relevanta frågor om det här men nu kanske de gör det i nästa intervju hoppas jag.

Trodde i min enfald att köpa och sälja knark var förbjudet inom islam som han säger sig företräda men han kanske har fått ett undantag.

Rebecca Wiedmo Uvell har raderat sin text så den finns inte kvar på hennes blog men den finns lagrad hos WebArchive. 

Ingen rättelse

Rebecca Weidmo Uvell har inte gjort någon rättelse, inte kommenterat sitt helt igenom felaktiga utpekade men hon kritiserar Sveriges Radio för att ha översatt uttalanden gjorda av Ebba Bush felaktigt. Det kallar hon för en en ”praktskandal”:

Att statliga radion Sveriges Radios redaktion för nyheter på andra språk än svenska, Radio Sweden, nu ”råkat” felcitera Kristdemokraternas partiledare inte en gång utan tre gånger är en praktskandal. 

Greta Thunberg

Det är inte första gången som Rebecca Weidmo Uvell publicerar illa underbyggda eller uppenbart felaktiga uppgifter. Sommaren 2019 publicerar Rebecca Weidmo Uvell uppgifter att miljöaktivisten Greta Thunberg tjänar hundratusentals kronor som föreläsare.

Viralt: Uvell och Beckman hävdar att Greta Thunberg tar hundratusentals kronor för ett tal

Weidmo Uvell hittar Greta Thumbergs namn på en hemsida som tillhör en amerikanskt bolag som förmedlar talare. Av hemsidan framgår att bolaget bakom hemsidan inte företräder alla de talare som de har med på sidan. Det går att läsa på hemsidan:

This website is a resource for event professionals and strives to provide the most comprehensive catalog of thought leaders and industry experts to consider for speaking engagements. A listing or profile on this website does not imply an agency affiliation or endorsement by the talent.

All American Entertainment (AAE) exclusively represents the interests of talent buyers, and does not claim to be the agency or management for any speaker or artist on this site. AAE is a talent booking agency for paid events only. We do not handle requests for donation of time or media requests for interviews, and cannot provide celebrity contact information.

If you are the talent, and wish to request removal from this catalog or report an issue with your profile, please click here.

Rebecca Wiedmo Uvell fortsätter att hävda att Greta Thunberg tjänar hundratusentals kronor på föreläsningar, trots att Greta Thunberg dementerar uppgifterna och trots att hemsidan och bolaget inte påstår att de företräder Greta Thunberg.

Bild på samma URL ikväll. Case closed. Hon marknadsfördes som talare. Punkt. Inte mitt ansvar om de visat sig dra en rövare ELLER så ljuger Gretas PR-team och de står bara inte för det när de fick kritik. Time will tell 😀 Men jag hade rätt. Som vanligt. 🤷‍♂️

När bolaget senare plockar bort Greta Thunberg fre hemsidan så tar Weidmo Uvell det som en bekräftelse på att hennes uppgifter stämmer.

”Men jag hade rätt. Som vanligt”

Alice Bah Kunke

I januari 2020 är det dags igen. Rebecca Wiedmo Uvell hittar en bild på en kvinna iförd samedräkt på miljöpartisten Alice Bah Kunkes Instagramkonto. Weidmo Uvell anklagar då Alice Bah Kunde för kulturell appropriering trots att det är helt uppenbart att kvinnan på bilden inte är Alice Bah Kuhnke vilket hennes pressavdelning påtalar för Rebecca Weidmo Uvell – som inte backar och som vägrar att inse sitt misstag.

Rebecca Weidmo Uvell gör bort sig igen

Målkåt

I den klassiska filmen ”Mannen från Mallorca” med Thomas Von bromsen och Sven Wollter så spelar Rent Günther deras chef, polischef. I en scen så säger Günther ”målkåta snutar är det värsta jag vet”. I klartext poliser som tror sig ha hittat något och som förblindade av denna tro inte inser att de kan ha missat något och gjort ett allvarligt misstag. Rebecca Wiedmo Uvell är inte polis men målkåt för så snart hon tror sig ha hittat något uppseendeväckande, något sensationellt och något som hon kan presentera för sin stora skara läsare och följare så missar hon det mesta fundamentala – faktakontroll. En kontroll av att det hon påstår och publicerar faktiskt är sant och korrekt.

I sin iver över att kunna få uppmärksamhet påstår hon att Greta Thunberg tjänar hundratusentals kronor som föreläsare fast det framgår av hemsidan, där hon hittat en bild och en text om Greta Thunberg, att de inte hävdar att de företräder Greta Thunberg.

Hon anklagar Alice Bah Kunke för kulturell appropriering trots att det är tydligt och uppenbart att kvinnan på bilden inte är Alice Bah Kuhnke.

Hon anklagar fel person för att vara en dömd narkotikabrottsling trots att vare sig namn eller personnummer stämmer.

Journalist

Rebecca Weidmo Uvell är inte journalist (det är inte jag heller) även hon jobbat som ledarskribent och krönikör för olika tidningar.

Jag jobbar med frågebaserad påverkan. Vill du veta med hur det går till, kontakta mig. Jag arbetar även icke-publikt. Bland annat som underleverantör till PR-byråer. Jag kan även göra noggrann research kring företag, konkurrenter etc.

Det skriver hon själv på den egna bloggen, uvell.se – ”noggrann research”.

Allt det här skulle kunna avfärdas som enskilds individ sökande efter fel, uppmärksamhet om det inte vore för det stora antal läsare och följare som Rebecca Weidmo Uvell har enligt egna uppgifter:

De plattformar jag bedriver påverkan från är framför allt bloggen som ligger här.  Jag har varje månad ca 80 000- 100 000 unika besökare och ca 200 00 sidvisningar, två månader har jag nått upp till 160 000 unika besök.

Hon når många och har en bred plattform vilket gör att det hon skriver, det hon publicerar säger och påstår når en stor publik. Med en stor publik följer ett stort ansvar och det mest grundläggande – se till att det du skriver är korrekt. Skulle det nu inte vara det, alla gör misstag, så se till att korrigera ditt misstag, rätta till det men det gör inte Rebecca Weidmo Uvell. Hon raderar bara eller vägrar att backa och inse att hon har fel.

”målkåta snutar är det värsta jag vet”

5 1 rösta
Article Rating
DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x