När Facebook och Google är förbannade så är det ett bevis på att Apple gör något rätt

av | mar 10, 2022 | Krönikor

Facebook gillar inte Apple. Google gillar inte Apple och speciellt illa tycker de båda bolagen om att Apple tagit på sig uppgiften att skydda din, min och andra användares data och integritet.

I centrum och fokus för Facebooks och Googles ilska är Apples App Tracking Transparency vilket är ett skydd och krav på information i flera delar. Appar avkrävs användarens tillstånd och medgivande för att samla in data och appar och utvecklare ska redovisa vad de samlar in och hur informationen används. Fullt rimliga krav kan tyckas men ändå så drar Apple på sig stenhård kritik från främst Facebook men även från sökjätten Google.

Pengar

Tar du dig en titt i Googles och Facebooks senare ekonomiska redovisningar så syns resultatet av App Tracking Transparency. De båda teknikjättarna förlorar pengar vilket är grunden till deras ilska och kritik. Av detta så kan vi dra några hyggligt säkra slutsatser:

  • När ett företag tvingas att fråga dig om de får sno din information så säger du nej
  • När ett företag tvingas att berätta vad hade samlar in, när och vad informationen användas till så väljer vi i allt högre grad andra lösningar.

Klart som korvspad att Facebook och Google blir förbannade då. Det är ju hela deras bärande affärside – att plocka av oss en massa information, paketera om den och sedan sälja en massa tjänster vidare.

 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

Senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian