Appar som kostar tusentals kronor per år och som det är oerhört lätt att ladda ned, installera och aktivera men som inom några dagar börjar att debitera dig hundratals kronor i veckan för en värdelös prenumeration. Apple har ett problem med odugliga, värdelösa svindyra appar – rena bedrägerier som härjar i App Store och det måste åtgärdas.

Apple beskriver mycket ofta App Store som en skyddad plats. Här ska föräldrar kunna lita på att deras barn inte råkar ut för appar med uppenbart olämpligt innehåll. Det faktum att det börjar bedragare i App Store nämner Apple inte alls och att det handlar om svindlande summor som bedragarna drar in årligen är ett ämne som Apple inte heller brukar diskutera.

Kastade ut

Utvecklaren Kosta Eleftheriou har en tvist och en strid med Apple gällande en tangentbordsapp som han anser att Apple stoppat och kastat ut strax innan Apple lanserade sin egen app.

Apple kastade ut utvecklares tangentbordsapp innan de lanserade sin egen lösning

Sedan Kosta Eleftherious app stoppades av Apple så har han ögnat en hel del tid i att leta reda på och avslöja bedrägerier, falska appar, kopierade appar – som omsätter miljoner, dollar, årligen i Apples butik.

Avslöjar

Kosta Eleftheriou må ha en tvist med Apple, han må jaga bedragare för att sopa till Apple men det han berättar, lägger fram och avslöjar är svårt att negligera. Alla han exempel visar på två saker:

  • Det handlar inte om enskilda, isolerade exempel
  • Det handlar om miljoner

Upplägg

Det är i stort sett samma upplägg för alla bedrägerier av den här typen:

  • Skapa en app, en enkel app och debitera en hög summa direkt efter bara några dagars testperiod
  • Se till att abonnemanget förnyas automatiskt
  • Köp massor av falska recensioner, alla med högt betyg

I det aktuella fallet ovan så har appen genererat intäkter på i storleksordningen 13 miljoner dollar sedan 2018. Så vad gör appen då?

I stort ett ingenting förutom skruvar upp ljudet.

Marknadsföringen

Maknadsföringen av apparna görs huvudsakligen i sociala medier. Du behöver inte scrolla igenom ditt flöde på Instagram särskilt länge innan de dyker upp – videoredigeringsappar, bildredigeringsappar, appar för bakgrunder ljud med mera som alla har det gemensamt att de är bundna till dyra abonnemang.

Du hittar dem på Pinterest i form av falska videor som visar fantastiska rörliga bakgrunder som aldrig kommer att fungera som de visas upp därför att din iPhone inte visar bakgrunder animerade på det sättet. Apparna däremot säljer animerade bakgrunder för hundratals, tusentals kronor i abonnemang, per år.

De finns på Facebook och med några knapptryck så kan du ladda ned och teckna dig för att dyrt abonnemang som det kan visa sig bli mycket svårt att slå av.

Kategorier

Det finns vissa kategorier i App Store som är speciellt drabbade och där snart sagt var och var annan app antingen är nedlusad med så mycket reklam att de är oanvändbara, knutan till ett dyrt abonnemang eller där appen på det hela taget är tämligen värdelös.

Apple har ett problem med usla kopior, falska appar och idéstölder

Sök på bakgrunder, ljudeffekter eller på appar som innehåller fotofilter. Här börjar bedragarna som värst därför att det är appar som du snabbt kan smälla iPhone, byta namn på dem, kasta om lite i grafiken och sedan ladda upp ännu en kopia av samma app med samma tämligen värdelösa funktioner. Här kan du hitta rader med överdrivet positiva recensioner med namn som du snabbt inser att det här kan faktiskt inte folk heta även om du kan välja en pseudonym som användarnamn för ditt Apple ID. När till och med de som har som affärsidé att sälja falska recensioner reagerar så inser du att det är illa:

Komplext problem

Nu är inte lösningen på problemet fullt så enkelt som att sätta samman ett team som städar i App Store. Det som kan anses vara värdelöst för en användare kan mycket väl vara mycket värdefullt för en annan användare och det är inte Apple uppgift att vara någon slags smakdomare. Vidare så kan inte Apple heller göra sig till domare över vem som var först eller vem som har bättre rätt till en idé för ett spel eller en app. De tvisterna bör avgöras om inte annat så av domstol.

Med det sagt – det finns en lång rad exempel på uppenbara bedrägerier, svindyra abonnemang för appar med högst begränsad funktionalitet. Appar som uppenbarligen kopierats av andra utvecklare och appar som det finns en rad kopior av i App Store. Alla de apparna bordet Apple rimligen kunna hålla efter, plocka bort och stoppa.

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x