Nu finns en hel, mer komplett uppsättning, med Mac-datorer. Pris, prestanda och skärmstorlekar skiljer. Så vilken ska du välja? Här är Magasin MACKENS guide.

Först ska sägas att alla Apples Apple Silicon-baserade modeller är kraftfulla, tysta och snabba datorer – alla. Det andra som ska sägas att om du inte har absoluta krav på att kunna köra Windows, kanske något specielle program som bara finns eller som fungerar under Windows så ska du inte fundera på att köpa en Intel-baserad Mac. Apple har en tvåårs-plan för att fasa ut Intel och 2022 går vi in på år två av den planen. Det är inte framtiden för att uttrycka det enkelt,

Datorn för de allra flesta

Skriver du texter, redigerar bilder, kommunicerar, kanske redigerar en och annan semestervideo och surfar runt på nätet så behöver du inte lägga pengarna på en MacBook Pro eller på en av de nyaste modellerna. En MacBook Air, M1, räcker långt och påpekar köpet får du en liten, nätt, lätt och kraftfull bärbar dator. Visst, det kommer förmodligen en ny MacBook Air nästa år men frågan är när och sitter du med en lite trött dator idag så fundera över hur mycket effektivare du kommer att vara innan den lanseras om du byter dator idag.

Datorn för de flesta:

MacBook Air, M1

 • Apple M1‑chip med åttakärnig processor, sjukärnig grafikprocessor och 16‑kärnig Neural Engine
 • 16 GB enhetligt minne
 • 512 GB SSD-lagring
 • Retina-skärm med True Tone
 • Bakbelyst Magic Keyboard – svenskt
 • Touch ID
 • Force Touch-styrplatta
 • Två Thunderbolt-/usb 4-portar

Pris: 17 495 kronor

Stationär dator för de allra flesta

Apple har lanserat en 24-tums iMac och det är en kraftfull dator med inbyggd skärm. Det är en alldeles utmärkt stationär dator men den har samma hårdvara under skalet som Mac mini med den skillnaden att med en Mac mini så kan du köpa en större, bredare bildskärm. iMac 24-tum med samma hårdvara som nedan kostar 23 495 kronor – Mac mini kostar 13 495 kronor vilket ger ett rätt stort utrymme för en extern bildskärm. Du kan faktiskt lägga närmare 10 000 kronor på en bildskärm och i den prisklassen finns både 4K- och 5K-skärmar.

Mac mini, M1

 • Apple M1-chip med åttakärnig processor och åttakärnig grafikprocessor
  512 GB lagring
 • Apple M1-chip med åttakärnig processor, åttakärnig grafikprocessor och 16-kärnig Neural Engine
 • 16 GB enhetligt minne
 • 512 GB SSD-lagring¹
 • Gigabit Ethernet

Pris: 13 495 kronor

Den bärbara för proffset

Här blir valet enkelt – ingångsmodellen av nya MacBook Pro 14-tum. Det är en kraftfull dator med tillräcklig prestanda för tung grafik, tung videoredigering och tunga arbetsuppgifter. Lägg på lagringskapacitet och lägg på RAM-minne. Det här är ett prestandamonster för proffset, för programmerat och utvecklaren, för fotografen och för dig som kräver mycket av din dator.

MacBook Pro 14-tum

 • Apple M1 Pro med tiokärnig processor, 16-kärnig grafikprocessor, 16-kärnig Neural Engine
 • 32 GB enhetligt minne
 • 1 TB ssd-lagring
 • 96 W usb-c-strömadapter
 • 14-tums Liquid Retina XDR-skärm
 • Tre Thunderbolt 4-portar, HDMI-port, SDXC-kortplats, MagSafe 3-port
 • Bakbelyst Magic Keyboard med Touch ID – svenskt

Pris: 34 995 kronor

MacBook Pro 16-tum

 • Apple M1 Pro med tiokärnig processor, 16-kärnig grafikprocessor, 16-kärnig Neural Engine
 • 32 GB enhetligt minne
 • 1 TB ssd-lagring
 • 16-tums Liquid Retina XDR-skärm
 • Tre Thunderbolt 4-portar, HDMI-port, SDXC-kortplats, MagSafe 3-port
 • 140 W usb-c-strömadapter
 • Bakbelyst Magic Keyboard med Touch ID – svenskt

Pris: 37 995 kronor

Den bärbara för videofotografen

Nu tar vi steget upp till användare med mycket hårda krav på prestanda – vilket också gör att priset snabbt rusar iväg. Nu handlar det om professionell redigering av video, både med datorn som bärbar dator och uppkopplad till en extern bildskärm.

 • Apple M1 Max-chip med tiokärnig processor, 32-kärnig grafikprocessor och 16-kärnig Neural Engine
 • 64 GB enhetligt minne
 • 2 TB ssd-lagring
 • 16-tums Liquid Retina XDR-skärm
 • Tre Thunderbolt 4-portar, HDMI-port, SDXC-kortplats, MagSafe 3-port
 • 140 W usb-c-strömadapter
 • Bakbelyst Magic Keyboard med Touch ID – svenskt

Pris: 52 495 kronor

Den här datorn kan utökas ända upptill 8TB SSD-lagring till det facila priset av 74 995 kronor.

Summering

MacBook Air, M1 – datorn för de allra flesta och betala inte flera tusen kronor extra bara för att det ska stå MacBook Pro på datorn. MacBook Air saknar fläktar och teknisk så ska prestanda sänkas om datorn blir varm när den används. den ska alltså, i teorin, vara lite långsamma än MacBook Pro-modellen. Praktiskt och i verkligheten så händer det sällan eller så är prestandaförlusten försumbar.

Mac mini, M1 – är datorn för de allra flesta som vill ha en bra, stabilt och kraftfull stationär dator. Komplettera med en bra bildskärm från LG, Philips, Samsung eller Dell så får du en dator som är lika snabbt som de övriga M1-modellerna men du kan välja en stationär lösning med betydligt större bildskärm.

Proffsdatorn – MacBook Pro M1 Pro, 14-tum med 32GB RAM och 1TB SSD. Har du en mycket kraftfull dator för proffset med extra minne och extra lagringskapacitet.

Ny modell

Ska du vänta på en ny modell?

Den ständiga frågan där mitt svar är att jag har aldrig inväntat en ny modell om det inte är snart förestående och jag fortfarande kan jobba med min gamla dator. Handlar det om veckor bort, och du vet att det kommer en ny modell, inom kort så är det naturligtvis en god idé att vänta men sitt inte och leta efter rykten och avvakta av det skälet. Speciellt inte om din gamla Mac är trött och långsam. Har din Mac fallit för åldersstrecket och klassats som obsolet av Apple så är det hög tid att byta upp dig. Din gamla dator uppdateras inte och du kan inte räkna med reservdelar till den. Då är det definitivt dags att uppdatera till en nyare Mac-dator.

Mitt generella råd är också att inte sikta på ”top of the line” – Apples största och därmed också dyraste datorer. Det sista steget, upptill absolut mest prestanda är också det dyraste och det steg som brukar vara minst värt att betala för. Det handlar om mycket pengar för att få ut några enstaka procent mer prestanda. Sikta i mitten, lägg till RAM eftersom du inte kan uppgradera i efterhand. Lagringskapacitet kan du alltid komplettera med även om det kan bli externa hårddiskar eller en molnlösning.

Övriga modeller är datorer för de av oss som jobbar med mycket tunga uppgifter, videoredigering, animering, tung grafik och liknande.

DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish