blank

Det började med en artikel i New York Times – ”It’s Time to Stop Paying for a VPN” och sedan har diskussionen fortsatt i samma spår – de flesta behöver ingen VPN-uppkoppling därför att numera går merparten av all trafik krypterad https i alla fall men det finns en miss i hela resonemanget.

VPN handlar inte bara om säker trafik och ha en krypterad och skyddad trafik. VPN handlar också om att slippa bli kartlagd, slippa få allt det du gör ute på nätet insamlat, analyserat och sedan sålt till närmaste datatrålande datamäklare.

Dina data

Nej, jag påstår inte att en VPN-uppkoppling gör dig immun lika lite som att jag påstår att iOS, iPadOS eller macOS gör ut osårbar och immun. Däremot påstår jag att med en pålitlig VPN-uppkoppling så är du mer och bättre skyddas inte bara från kriminella utan även från datatrålarna. Notera nu ordet ”pålitlig” därför att här har experterna en poäng – många av dagens VPN-tjänster ägs och kontrolleras av bolag som har sin verksamhet och sina servrar i länder med högst tveksamt politiskt styre. Många av VPN-bolagen ägs av kinesiska bolag och det säger sig självt att om du inte vill bli kartlagd så skickar du inte trafiken till kommunist-Kina.

Full kontroll

Med en VPN-uppkoppling så går din trafik via någon, via någons servrar och det säger sig självt att denne någon har full otroligt över dig och det du gör. Du som konsument måste göra ett val, lita på någon av samma skäl som du måste lita på någon när du köper en dator, en mobiltelefon eller en surfplatta. Såvida du inte tillverkar prylarna själv så måste du lita på en leverantör. Du måste lita på din Internetleverantör, din mobiloperatör och på alla de nät som du använder.

Just VPN-branschen har en del i övrigt att önska – vilket New York Times nämner i sin artikel:

I learned this the hard way. For several years, I subscribed to a popular VPN service called Private Internet Access. In 2019, I saw the news that the service had been acquired by Kape Technologies, a security firm in London. Kape was previously named Crossrider, a company that had been called out by researchers at Google and the University of California for developing malware. I immediately canceled my subscription.

In the last five years, Kape has also bought several other popular VPN services, including CyberGhost VPN, Zenmate and, just last month, ExpressVPN in a $936 million deal. This year, Kape additionally bought a group of VPN review sites that give top ratings to the VPN services it owns.

Kinesisk ägare

Nästan en tredjedel av alla VPN-företag ägs i hemlighet av kinesiska bolag

Nästa 30 procent av VPN-tjänsterna har kinesiska ägare och den andelen har länkat på senare år via uppköp.

Opåtlitliga

De här VPN-företagen har en hel del att förklara – ljög om logfiler som nu läckt ut på nätet

VPN-tjänster som sagt sig (lovat) inte logga det användarna gör fick sina logg filer stulna och utlagda på nätet.

Varnar

Så de som varnar för VPN-tjänster och som tycker att du inte ska betala för en VPN-tjänst har mer än en poäng i sitt resonemang. Mitt råd är att du ska ha en VPN-tjänst men du ska välja rätt VPN-tjänst.

Nord VPN, Safer VPN och Surfshark är tre bra VPN-leverantörer och det finns fler. Så lyssna inte på experterna – välj bara rätt tjänst. Lita inte heller på recensionssidorna som säger sig testa och rekommendera VPN-tjänster. De har som sagt visat sig vara ägda av de mindre nogräknade aktörerna. Håll sedan koll på marknaden – i ett av mina egna tester och i en av mina tidigare rekommendationer så fanns Express VPN med. Det är en tjänst som jag nu plockat bort av skälen ovan – Express VPN ägs numera av Kape, ett bolag som du inte ska lita på. Av det följer – håll koll på marknaden och kolla vem som äger den VPN-tjänst du tänker välja.

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x