blank

Webbläsarna – de kanske viktigaste och mest använda programmen i en dator, iPhone eller iPad idag förändras hela tiden. Nya versioner, nya funktioner och det gör att det finns goda skäl till att gå igenom och testa vad marknaden kan erbjuda – då och då. Här är Magasin Mackens test mars 2021 och som vanligt kör vi i ronder.

Med I testet är:

  • Google Chrome, störst marknadsandel och som utvecklas av sökjätten Google.
  • Brave, bygger på samma kod och har samma funktion som Google Chrome men med fokus på integritet
  • Firefox – utvecklas av Mozilla stiftelsen
  • Apples egen Safari

Rond 1 – Prestanda och resurser

Två av webbläsarna utmärker sig direkt – Google Chrome och Brave. Det här är minnes- och resursgrisar av stora mått. De slukar stora mängder minne, drar resurser vilket betyder att du kan kapa din batteritid med upp till 30 procent – om du kör laptop.

Firefox drar lite mer resurser än Safari men de två – sammantaget är de webbläsare som hittat en balans mellan prestanda och resurser. Google Chrome och Brave är förvisso något snabbare men det har sitt pris.

Vinnare: Safari följd av Firefox

Rond 2 – Anpassning, möjlighet att bygga ut webbläsaren

Firefox har teman och tillägg, precis som Google Chrome och Brave. Baksidan med tillägg är att de kan dra en massa extra resurser och de kan visa sig vara datatrålare av stora mått. De kan sno din personliga information helt enkelt. Apples Safari saknar teman men har de alltså flera, de viktigaste och de mest använda tilläggen – 1Password, annonsblockerare med mera. den här ronden blir därför jämn – du kan bygga ut och lägga till funktioner i alla fyra webbläsarna.

Vinnare: Google Chrome och Brave, följt av Firefox. 

3 – Funktion, hur visas webbplatser

Här finns hårfina skillnader. Alla fyra webbläsarna klarar av att läsa och visa webbplatser. Firefox skiljer sig dock något lite i det att den webbläsaren ibland har vissa problem att rendera mindre fonter/typsnitt snyggt. Det ser inte riktigt lika prydligt, distinkt och snyggt ut i Firefox som det gör i exempelvis Safari.

Vinnare: Safari

4 – Integritet

Här diskvalificeras en webbläsare – Google Chrome. Det är Googles webbläsare och den samlar in dramatiskt mycket mer information om dig som användare än de andra tre.

Vinnare: Safari, Firefox och Brave

5 – Funktioner

Alla fyra webbläsarna har alla grundfunktioner. De klarar sitt jobb och sin uppgifter men det finns trots det skillnader och de kan vara avgörande för hur du kan jobba. Webbläsarna har också synkronisering mellan enheter – vilket är viktigt för dig som hoppar mellan iPhone, iPad och en eller flera Mac-datorer. Google Chrome och Brave kan däremot inte öppna länkar i bakgrunden vilket är ett klart minus. Firefox kan det men däremot inte hålla reda på öppna länkar på andra enheter.

Vinnare: Safari följd av Firefox

6 – Integration

Den här ronden kan vara orättvis eftersom Safari ingår i Apples macOS men det är inte oviktigt att ett program som du använder så mycket är tryggt och stabilt integrerat i det operativsystem som du använder. Här är Safari en klass för sig, naturligtvis, med funktioner som är integrerade och kopplade via ”Hand Off”, synkning via iCloud med mera.

Vinnare: Safari

7 – Mobilt

Testen har fokus på macOS men det är inte helt oviktigt att åtminstone snegla åt den mobila sidan och här sticker Safari ut, positivt. Brave har en mobil version som är bättre än Firefox men den kan fortfarande inte mäta sig med Safari. Google Chromes mobila webbläsare fungerar som Brave med små skillnader. Vill du däremot ha samma webbläsare överallt så är valet enkelt – Safari.

Vinnare: Safari

Vinnare

Väger du samman alla delar, alla ronder så har Apple ett försprång och den nya versionen av Safari, för Big Sur, är betydligt, betydligt bättre än tidigare versioner. Du har snabblänkar, fler snabblänkar och du kan samla favoriter i foldrar – i Safari. Apples egen webbläsare är tätt integrerad i macOS och den är snäll mot ditt batteri.

Brave är ett mycket bra alternativ, fokus på integritet och den är att föredra framför Google Chrome – i alla lägen.

Firefox har också allt det du kan kräva med möjlighet att ändra utseende och lägga till olika tillägg.

Google Chrome – en minneshungrig webbläsare från en sökjätte vars affärsidé är att samla in din information. Två skäl till att välja bort Google Chromne. Brave kan allt det Google Chrome kan men utan att snoka på dig.

Safari, Brave och Firefox – i den ordningen och utan det är alltför stora skillnader mellan dem.

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x