blank
Det blev kanske inte de helt väntade reaktioner efter gårdagens dom där Apple tvingas att öppna upp för länkar till alternativa betallösningar i App Store. Apples aktier dök med 3 procent efter det att domslutet blev offentliggör, Apple jublade och menade att domen visar att hela konceptet App Store är i enlighet med amerikansk lag. Epic Games har redan meddelat att de kommer att överklaga domen.

Sett till domens olika delar så vann Apple på alla avgörande punkter – utom en. Apple måste tillåta länkar i appar till betalfunktioner utanför App Store.

”The Court correctly rejected Epic’s ’artificial’ view of the competitive environment in which Apple operates and determined that ’developers like Epic Games have benefited from Apple’s development and cultivation of the iOS ecosystem, including its devices and underlying software. Underlying the App Store business is a framework, including App Review, curation and protection of the security and privacy of our users. The Court has ruled that this framework is lawful and Apple was justified in terminating Epic’s status as a developer on the App Store.”

Katherine Adams, Apples chefsjurist 

I domen sägs att Apple är framgångsrika men att det inte är detsamma som att Apple har ett monopol. Avgifterna i App Store kan i fortsättningen fortfarande bestämmas i avtal och Apple behöver inte tillåta att appar går att installera utanför App Store.

Spekulerar

Även om Bloombergs Mark Gurman med flera spekulerar i hur mycket pengar (dollar) som Apple kan komma att förlora på domslutet och på att Apple nu måste släppa igenom länkar till andra betallösningar så är det spekulationer.

Ponera att Apple skriver in i sina avtal med utvecklare att det ska vara samma priser i App Store som utanför, snarlika avtalsvillkor som exempelvis Amazon använder sig av redan. Så vinner vi som konsumenter egentligen ingenting på att betala utanför App Store, och det här tror jag att Apple för länge sen har kalkylerat med, så tror jag fortfarande att bekvämlighet kommer att avgöra hur och var jag betalar för det jag köper.

Sannolikt så kommer dagens utslag och dom inte att betyda särskilt mycket

Jag tror fortfarande inte att utslaget och domen, om den står sig, inte kommer att innebär särskilt mycket för Apple. Notera nu att det är vad jag tror. Jag har inget bättre underlag än så. Det är min tro att lösningen med ett Apple ID och att exempelvis bekräfta ett köp med två tryck på din Apple Watch, din iPhone eller liknande är enklare, smidigare och dessutom har jag då alla mina inlöp på ett och samma ställe.

Visst, köper jag något utanför App Store så dras 15 procent * inte av priset, de avgifter som Apple tar ut. Det kanske kan användas som ett argument för att handla utanför App Store men frågan är om det räcker för att få några större skador användare att betala utanför App Store. Jag tror inte det.

Spel

Av de totala intäkterna i App Store så står runt 10 procent av alla appar för den stora delen av intäkterna. Av de apparna är de flesta spel. Det är de riktigt stora spelen med flera hundra miljoner spelare och användare som Apple drar in mest pengar på – inte det stora flertalet appar där runt 80 procent är gratis eller finansierade med annonser och reklam.

Nu kommer domen överklagas vilket betyder att inom en inte alltför avlägsen framtid så kommer rond nummer två att inledas. Sitter du och väntar på att Fortnite så håll inte andan. Apple har nu en dom som säger att avtal skall hållas, att Epic Games medvetet valde att bryta mot ingånget avtal och att Apple har rätt att ta ut 30 eller 15 procent i avgifter.

* 98 procent av alla utvecklare i App Store betalar numera den lägre avgiften på 15 procent

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x