blank

 

Även om domen, på alla avgörande punkter utom en kan ses som en stor seger för Apple så vann för Epic Games på en mycket viktig punkt. Apple måste tillåta länkar, i appar, till andra betallösningar än de som finns i App Store.

Därför lär Apple också överklaga domen men Epic Games förlorade som sagt den rättsliga striden på snart sagt alla andra punkter:

  • Apple är inte ett monopol – det är inte ett monopol att vara framgångsrik, skriver domaren i sitt utslag.
  • Apple kan inte tvingas att riva upp funktionerna i iOS och iPadOS och tillåta installation av appar utanför App Store.
  • Epic Games är bundna av det avtal som de ingått med Apple och ska därför betala 30 procent av sina intäkter under perioden då de hade en länk till sin egen betallösning i Fortnite i App Store och Epic Games ska också betala 30 procent plus ränta för intäkter från 1 november 2020 fram till idag.
  • Epic Games har inte heller fått något gehör för att försöka att tvinga Apple till att sänka sina avgifter.

Tre punkter

Det fanns tre helt avgörande punkter i Epic Games lista på krav:

  • Apple måste tillåta att appar kan installeras utanför App Store.
  • Apples avgifter är för höga.
  • Epic Games vill använda sin egen betallösning i appen för Fortnite

Vill du använda sporttermer (fullständigt livsfarligt när det handlar om juridisk men ändå) så slutade matchen 3-1 till Apple. Då läggs de pengar som Epic Games måste betala till Apple till på listan över vinster.

Två punkter

Två punkter var viktigare än alla de andra tillsammans:

  • Installera appar utanför App Store
  • Andra betallösningar

När det gäller avgifterna så hänvisar domaren och domen till det avtal som Epic Games frivilligt skrivit under. Epic Games förkortade också på ytterligare en viktig, avgörande punkt – Apple måste inte släppa in Epic Games i App Store igen.

Frågan är nu om alternativa betallösningar verkligen kommer att betyda så mycket?

Köper

När jag köper saker i App Store eller via någon av Apples andra tjänster så behöver jag i stort bara bekräfta – antingen med lösenord eller trycka två gånger på min Apple Watch. Lägger Apple till kravet att priserna ska vara desamma i App Store som utanför så är det min gissning (killgissning) att inte särskilt många användare kommer att välja alternativet att skapa ett konto utanför App Store, hala upp sitt betalkort, logga in istället för att betala utan att snabbt, enkelt och smidigt med sitt Apple ID i en butik som de redan loggat in i.

Det handlar om bekvämlighet och skiljer det ingenting vad priset anbelangar så ser jag lite eller ingen vits med att handla utanför App Store. Trots det så lär Apple överklaga.

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x