blank

Dags att kolla in apparna för din Apple TV, igen, nya tjänster har tillkommit, nya versioner har lanserats sedan magasin Macken granskade appar för snart ett år sedan. Vad har hänt och går utveckligen åt rätt håll?

I oktober 2020 så gick Magasin Macken igenom en rad appar, streaming-appar på den svenska marknaden och satte betyg. Nu är en rad nya tjänster tillkommit, b bolagen borde ha lärt sig hur du bygger, designar och utvecklar en bra app – så dags att granska marknaden igen.

Macken betygsätter apparna för AppleTV – gissa vilken app som kom sist?

Grundkrav

Det finns några grundkrav på en app:

  • Visa mig det jag tittar på
  • Visa nya avsnitt, av det jag tittar på
  • Visa mig min lista där jag själv valt vad jag vill se
  • Visa nyheter
  • Visa utbudet, sorterat i kategorier

Toppbetyg

blank

Ingen av apparna får fullt betyg, fem, men det finns några stycken som trots allt kommer ganska nära och lite förvånande så är det Public Service som slår alla de andra på fingrarna. Bäst i klassen är SVTPlay och NRK samt DRK – alla Public Service och alla med appar som är funktionella, överskådliga och lätta att hitta i och förstå sig på. För fullt betyg hade krävs bättre listor, favoriter och bättre och tydligare visningar av vad jag har sett, nya avsnitt. De funktionerna är bra men de skulle kunna bli ännu lite bättre.

Netflix finns även med här i topp vilket är imponerande med tanke p¨å ett stort utbud och på att det hela tiden till kommer nya filmer, nya avsnitt och nya program i en omfattning som Public Service inte lider av. Netflix klarar sig dock galant med nyheter i topp, din egen lista strax under och så sådant du har tittat på under det. Tre viktiga kategorier, högt upp, tydligt och överskådligt.

Disney+ klarar sig också helt okej. En svag fyra men dock en fyra. Lite rörigt, lite för mycket som vias på en gång men nviusst hittar du och visst går det att hålla reda på vad du tittat på och di hittar till filmer och tv-serier.

Godkänt

blank

CMore, Viasat, Amazon Prime – här har vi mellanapparna. Lite röriga, en smula ologiska med lite för många kategorier i förhållande till utbudet – eller som Amazon Prime – så fula att du blir gråtfärdig (nåja). Apparna fungerar, du hittar det du ska men de kunde vara bättre designade, mer logiska och du kunde ha fått bättre hjälp och stöd för att nytta nytt, hitta det du tittat på och hålla reda på vilka avsnitt du har tittat på.

Underkänt

blank

Discovery+ vill visa det som är nytt – och egentligen bara det. Rörig app där det är svårt att hitta äldre saker och det är inte helt lätt att hålla reda på vad du redan har tittat på. Discovery+ vill verkligen till varje pris tipsa om de program som drar tittare, frågesport, magasinsprogram och där kändisar möts och tävlar. Nytt är det som gäller och i det närmaste bara det. Här hålls inte bredd, stort utbud fram utan det är samma typ av program, om och om igen på startsidan.

Bottenbetyg

blank

AppleTV är inte längre sämst i klassen men det ä’r fortfarande en ologisk och obegriplig app med ett förvirrande namn. Apple vill visa upp allt det du tittar på, samla det på en Puch samma plats och det är en lysande idé – om du bara inte hade utfört den som Apple har gjort. Apple envisas fortfarande med att visa upp tv-program, filmer och annat från tjänster du inte har, som du inte abonnerar på. Det är idioti eftersom jag uppenbarligen gjort ett medvetet val och alltså valt bort tjänster. Det är fullblodsidioti eftersom jag kan välja vilka tjänster jag vill ha med, i inställningarna. Varför blir obegripligt eftersom Apple ändå kastar in tips från tjänster som jag inte har. Lite bättre har det blivit sedan senats eftersom AppleTV+ har fått en egen flik.

Paramount+ har lanserats i Sverige, utan en egen app. Du hittar tjänsten på AppleTV, eller i appen AppleTv kanske snarare. Förirrande är bara förnamnet. En streamingtjänst utan egen app? Nåja, Yellowstone med Kevin Kostner förlåter en hel del även om utbudet inte ska påverka betyget vad gäller apparna men då Paramount+ ligger inom ramen för AppleTV så blir det samma betyg – underkänt med besked.

Bottenskrap

blank

HBO Nordic är en app som ibland får mig att skrika till tv:n, eller åt den, appen. Den har inte blivit ett dugg bättre än senast vilket är förvånande med tanke på ökad, hårdnad konkurrens från fler tjänster. HBO Nordic visar nya avsnitt utan att du kommer till tv-serien och detta oavsett om det är en serie som du har med på din lista – som bara får rymma 30 program, filmer eller tv-serier. Det är irriterande, användarovänligt, rörigt och det finns bara ett skäl till att behålla HBO Nordic som tjänst – utbudet. Appen får mig att vilja säga upp abonnemanget varje gång jag startar den.

 

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x