blank

Israeliska NSO Groups mjukvara Pegasus har använts för att hacka advokater, människorättsaktivister och journalister. Repressiva regimer och diktaturer har använt NSO Groups lösningar i jakten på kritiker och demokratiförespråkare och det finns ingen som helst anledning att tro på NSO Groups försäkringar att deras program bara används i jakten på grovt kriminella och terrorister.

I spåren av en stor dataläcka så har drygt 50 000 telefonummer läckt ut. På listan finns advokater, journalister, människorättsaktivister, politiker, företagsledare och kända personer. Listan på telefonnummer tros komma från israeliska NSO Groups som tillverkar spyware och övervakningsmjukvara. Informationen, listan och telefonnumren har gåtts igenom av Amnesty och deras säkerhetslabb har analyserat 67 telefoner var telefonnummer finns i materialet som läckt ut. Av de kontrollerade telefonerna så finns det spår av NSO Groups spyware Pegasus i 37 av telefonerna.

Övervaka

Det finns inga bevis för att alla telefonnumren på listan tillhör telefoner som verkligen har hackats men varför lagrar ett företag som NSO Groups telefonnummer till advokater, aktivister, företagsledare och journalister om avsikten inte är att kunna erbjuda den tjänsten till sina kunder?

Det är ju det NSO Groups gör. Det är deras affärsidé – att utveckla och sälja tekniska lösningar för att hacka och övervaka andra. NSO Groups hävdar att deras mjukvara bara säljs till polis och militär i demokratier och att deras spyware används i jakten på grovt kriminella och terrorister. Det finns ingen som helst anledning att tro på NSO Groups därför att de inte kan, lika lite som någon annan utvecklare, garantera att deras mjukvara bara används av de goda för att göra gott. Ett ordbehandlingsprogram kan användas för att skriva en pamflett till stöd för demokrati och mänskliga rättigheter men det kan också användas för skriva en dödsdom för en människorättsaktivist.

NSO Groups är verksamma i en moralisk och etisk gråzon där information om säkerhetshål köps och säljs. Där buggar är hårdvaluta och där sån information används för att utveckla övervakningslösningar och spyware. I händerna på de goda kan mjukvarorna användas för att jaga terrorister men det kan inte NSO Groups eller något annat av alla dessa företag garantera.

Apple

När amerikanska myndigheter, FBI, försökte tvinga Apple till att låsa upp en låst iPhone i samband med en utredning så var ett krav att Apple skulle utveckla en specialversion av iOS som kunde låsa upp telefonen. I den debatten svarade Tim Cook och Apple att ingen kan garantera att en sån version inte hamnar i orätta händer och att den enda lösningen på det problemet är att aldrig utveckla någon sån version. Av samma skäl så finns det ingen anledning att tro på NSO Groups utfästelser att deras spyware bara används av de goda.

I den nu aktuella dataläckan finns det över 50 000 telefonummer. På den listan finns det med advokater, demokratiförespråkare, regimkritiker, aktivister och journalister. Ska vi nu diskutera onda och goda i sammanhanget så infaller sig frågan varför NSO Groups samlat in alla dessa telefonnummer på enskilda som de flesta skulle rubricera som goda. Förutsatt att du inte representerar en diktatur och en diktator som ser samma individer som fiender.

Fängsla

Telefonnumren har samlats in därför att det är den tjänsten som NSO Groups tillhandahåller – övervakning och spionage riktat mot advokater, aktivister, journalister och demokratiförespråkare.Israeliska NSO Groups spyware används för att hålla kvar diktatorer vid makten, för att jaga, spåra och fängsla och demokratiförespråkare. Med på NSO Groups lista finns åtminstone två personer som hade kontakt med den mördade journalisten Jamal Kashogi. Han greps, mördades och styckades på Saudi Arabiens ambassad i Instanbul, Turkiet 2018. På listan med telefonnummer finns även enskilda som hade kontakt med den mexikanske journalisten Cecilio Pineda Birto. Han mördades 2017.

Det är inte tillfälligheter eller slumpens skördar. Det är individer som diktatorer vill jaga, övervaka och fängsla för att hålla sig kvar vid makten. Det är deras ärenden NSO Groups springer.  

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x