blank

Facebook skapar en social tjänst och ber folk ansluta sig och anförtro Facebook med sina personliga information. När informationen sedan samlas in i stor mängd och läggs ut på nätet så är det det mångas fel men inte Facebooks. Det är Facebooks ursäkt för att konton tillhörande 533 miljoner av deras användare nu kan laddas ned på nätet.

När Business Insider avslöjade att personlig och känslig information tillhörande 533 miljoner användare lagts ut på nätet svarade Facebook att det var gammal information och att Facebook redan åtgärdat säkerhetsbristen som gjorde det möjligt att ladda ned all denna information.

Gammal information

Den ”gamla” informationen var från 2019 vilket betyder att bostadsort, familjeförhållanden, e-post, telefonnummer med mera med stor sannolikhet fortfarande är korrekt för många av de 533 miljoner drabbade användarna.

533 miljoner användaruppgifter har läckt ut från Facebook

Facebook är också noga med att påpeka att informationen inte stulits vid ett regelrätt intrång.

It is important to understand that malicious actors obtained this data not through hacking our systems but by scraping it from our platform prior to September 2019.

Facebook

Så här lät Facebook även efter Cambridge Analytica-skandalen. Det är samma försök att tona ned det som hänt, samma förklaring som bottnar i att problemet är att enskilda bryter mot Facebooks regler – inte Facebooks många funktioner, komplexa mängd av svårbegripliga inställningar och att så stora mängder data samlas in.

Orätta händer

Jag tror att de som hittar sin personliga information ute på nätet, utanför Facebook, inte bryr sig mycket om informationen stulits, samlats in med ”scraping” eller om den metodiskt har samlats in. Informationen är läckt och den finns i orätta händer. Det är förmodligen det som är det primära för de som nu drabbats. Facebook har misslyckats med att skydda den information som anförtrotts dem.

We believe the data in question was scraped from people’s Facebook profiles by malicious actors using our contact importer prior to September 2019. This feature was designed to help people easily find their friends to connect with on our services using their contact lists.

Facebook

Facebook skapar en funktion, användare aktiverar och använder funktionen – som sedan missbrukas. Enligt Facebook så är problemet inte de funktioner som Facebook skapar utan att folk bryter mot den sociala tjänstens regelverk.

Ljuger Facebook?

Facebook skriver I sitt inlägg att buggen, säkerhetsbristen upptäcktes 2019 och att den åtgärdades tämligen omedelbart.

Inti De Ceukelaire @intidc hävdar att han anmälde problemet till Facebook redan 2017, två år före det att informationen samlades in. Det svar som han fick 2017 är onekligen intressant därför att i detta brev, från Facebook, så sägs i klartext att problemet är användarna och inställningarna i deras konton. Det är onekligen en bekväm inställning som sannolikt rätt få utvecklare skulle skriva under på.
0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x