blank

Twitter har nyligen berättat om sina framtidsplaner, nya funktioner och nya inslag spå den sociala mediaplattformen. En nyhet är det som kallas ”Super Followers” – vilket är en möjlighet att ta betalt av dina följare för ska vi kalla det. lite mer exklusivt material. Alla detaljer är inte presenterade så innan vi utropar ”jag kommer aldrig att betala” och innan vi dömer ut Twitters nya funktion helt och hållet så kanske vi ska ta oss en funderare till, ta ett varv till.

Jag tror inte att ”Super Follower” kan fungera för alla, inte ens för alla som har många som följer dem. Ska du sälja något måste det onekligen ha ett värde för mottagaren och precis som vanligt ute på nätet så handlar det om mängden, storleken på din publik och det handlar om vad du har ett erbjuda. Ska du exempelvis tjäna pengar på att använda Googles annonser på din blogg och webbplats så krävs en viss storlek på publiken. Annars blir det på sin höjd kaffepengar.

Betala för

Ska du nu sälja något via Twitter till ”Super Followers” så tror jag att du måste sikta på den målgruppen. Du måste helt enkelt producera material, videor, ljudfiler eller vad det kan vara som några vill betala för. Av samma skäl som att vissa podcast kan ta betalt så kommer vissa att lyckas att ta betalt på Twitter. De kan erbjuda nyhetsbrev, intervjuer, frågesessioner och så vidare – och de kommer kunna ta betalt för det men det kommer i första hand (tror jag) att vara ett sätt att ta betalt för de som redan idag kan ta betalt – stora artister, experter och kändisar. de vars liv, tyckanden och låtanden många är intresserade av.

Det kommer att bli väsentligen mycket svårare att ta betalt om du är liten så ”Super Followers” är ytterligare en tjänst, ett sätt att slå mynt av det egna kändisskapet. De flesta av oss kommer inte att betala därför att det är det vi inte gör – betalar. Vi klickar sällan på Patronikonen eller på någon annan tjänst där vi kan betala in en salen för alla de som skapar och gör saker ute på nätet. Ska sanningen fram, och det ska den, så har vi vant oss vid att konsumera mycket gratis och därför kommer de flesta av oss inte att betala men det finns en lite mer fanatisk målgrupp och de kan nog tänka sig att betala.

Samlarprylar

Ta nu ordet fanatisk med en nypa salt. Det handlar om de som har ett liten större intresse för något än de flesta av oss andra. Lite samlartypen som kan tänka sig att betala lute mer för att få veta, få lite mer. Jag tror att de flesta av oss kan hitta ett sådant område och att vi nog också, lite till man, skulle kunna tänka oss lägga en liten slant på vårt intresse. Jag övervägde själv att skaffa Spotify för att kunna lyssna på Bruce Springsteen och Barack Obamas podcast tills jag faktiskt lyssnade och insåg att även om de är två av mina favoriter så kan de konsten att vara tråkiga de också. Så det blev ingen affär, ingen deal.

Så jag tror att ”Super Followers” kommer att fungera men att det (som vanligt) är ett sätt för de riktigt kända att sälja sina prylar, sitt exklusiva material på ett sätt till.