blank

Facebook har stängt ned all länkning till nyhetsmedier i Australien efter ett lagförslag om att sociala mediajättar, de stora amerikanska tech-bolagen i första hand ska betala för länkning och användande av medias material. Lås oss inte lura oss själva i sammanhanget – lagförslaget är en länkskatt, inget annat.

I debatten, som sannerligen inte är enkelt så, finns det flera delar som kräver att flera tankar måste kunna hållas i huvudet samtidigt och det kan framstå som ett velande och. hoppande mellan olika åsikter – en oförmåga att ta ställning. Du kan faktiskt vara kritik till Facebooks agerande, att slå till med storsläggan mot ett lagförslag och samtidigt säga sig stå för yttrandefrihet och demokrati – och du kan vara lika kritisk mot lagförslaget.

Så vill Facebook tvinga Australien att gå med på sina krav

Två fel

Facebooks agerande och reaktion är inte kompatibel med demokrati och yttrandefrihet men det innebär inte per automatik att Australien gör rätt genom att försöka att tvinga de stora amerikanska techbolagen att komma till förhandlingsbordet. Två fel leder inte till ett rätt för att använda ett något slitet uttryck. I botten finns en princip och avtalsfrihet – det vill säga bolag ska ha rätten ett förhandla fram och skriva under ett avtal – avtalsfrihet helt enkelt. De som i det sammanhanget ropar på myndigheter, staten, att komma till deras hjälp – enkelt uttryckt journalister och mediabolag slår därmed in på en farlig väg för om lagstiftning ska användas så kommer att trubbigt instrument att bli verktyget. Lagar anpassas inte lika lätt, är inte lika flexibla och de tar inte hänsyn till enskilda bolags krav och önskemål. Lag är lag och inte jämförbart med avtal. Det är därför både politiker och parterna önskat att den svenska arbetsmarknaden styrs med avtal, inte lagar.

Tvång

Australien vill nu, med lagen i hand, tvinga Facebook att betala för material och information som de använder – det vill säga Facebook ska betala för när du och jag länkar nyhetstexter, för att ta ett exempel. den som vill kallade för något annat än för en länkskatt bedrar inte bara sig själv utan försöker dessutom lura omgivningen. Det är en skatt på länkar vilket i sin tur strider mot ett annat fundament, att löneökningar inte ska kosta pengar. Det är ett viktigt fundament i vårt moderna Internet, nätet.

Avviker fån den principen så innebär det att Magasin macken kommer att urholkas och snabbt bli en webbplats med avsevärt mycket mindre material. Nu handlar det inte om den här bloggen utan om hela nätet i stort. Det ska inte kosta pengar att länka information av den enkla anledningen att det slår undan fötterna på hela vårt moderna nät med allt det informationsutbyte som nätet är byggt på.

Överreaktion

Facebooks agerande är en våldsam överreaktion, snudd på odemokratiskt – märk väl orden – snudd på. Lagförslaget är en länkskatt, inget annat, och det betyder att här ska vi inte välja mellan pest eller kolera. Det rimliga vore att Facebook satte sig vid förhandlingsbordet, inte med Australien, myndigheterna eller staten utan med mediaföretagen. Det finns ett problem med att Facebook styr debatten men det handlar inte om att Facebook ska betala för att vi postar länkar på Facebook.

Debatten om hur de stora amerikanska tech-bolagen styr och kontrollerar ett fritt meningsutbyte är en fråga. Länkskatt en annan och du kan ställa dig på facebooks sida i den ena frågan men inte i den andra.

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x