blankAustralien har lagt fram ett lagförslag som kan tvinga Google och Facebook, bland andra, att betala medierna när de publicerar länkar och referenser till det medierna producerar. Facebook vägrar och stoppar nu möjligheten att publicera länkar till medier. Användare i Australien kan inte längre publicera länkar till nyhetsmedier.

I klartext – vi vill inte betala så därför stoppar vi funktionen, även innan lagen trätt i kraft för att visa vår makt. Låt det där sjunka in en stund så kan vi diskutera yttrandefrihet och demokrati sedan.

Självbild

Facebook har problem med sin självbild och beskriver sig ibland som ett socialt media för de som vill dela saker. Ibland är Facebook ett mer traditionellt media, en viktig del av debatten och en demokratin. Facebook är båda och det är därför åtgärden i Australien, att blockera möjligheten att publicera länkar till andra medier ytterst handlar om yttrandefriheten. Den som Facebook så envist säger sig stå upp för och försvara. Den yttrandefrihet som lett till att Facebook inte anser att diskussioner om att bränna ned moskéer strider mot den sociala mediatjänstens regler.

I Australien däremot visar Facebook mycket tydligt att Facebook är ett företag som drivs för att tjäna pengar. Inget fel i det men yttrandefriheten överlevde därmed inte heller längre än till resultatrapporten. Alla vackra ord om att stå upp för den enskildes rätt att uttrycka sina åsikter offrades direkt därför att i Australien måste Facebook betala för att publicera och använda andra mediers materia – om lagförslaget blir verklighet. Det är viktigt att understryka det – det är ett lagförslag.

Apple

I striden med Apple så säger sig Facebook stå upp för den lille företagaren och att Apples krav att Facebook och andra ska be om lov för att plocka åt sig av din och min personliga information är ett hot mot mot små och medelstora företags möjlighet att tjäna pengar. Det är en verklighetsbeskrivning som de flesta av oss nog har svårt att skriva under på och återigen så försöker Facebook framställa sig själva som något de inte är. 

  • Facebook är inte en försvarare av yttrandefrihet och demokrati
  • Facebook är inte den lille företagens bästa kompis

Därmed inte sagt att Facebook är dess raka motsats, en fara eller fiende för någon av dem. Facebook är bara inte helt kompatibel med yttrandefrihet och demokrati lika lite som att Facebook är småföretagarnas bästa kompis. I det första fallet så får vi nog i första hand lita till oss själva och till de mer traditionella medierna som jobbar efter journalistiska principer. Vi måste alla slå vakt om grundläggande demokratiska rättigheter – Facebook är inte vår kompis i det fallet hur mycket Facebook än vill framställa sig som det. I det andra fallet så är Facebooks självbild närmast skrattretande vilket bland andra Electronic Frontier Foundation, EFF, också har sagt, i klartext, att Facebooks argument är skrattretande. 

Globalt företag

Facebook är ett stort, multinationellt, globalt företag som tjänar pengar på att samla in din och min information, packa om den och sedan erbjuda informationen i olika produkter. Det är vad Facebook är, i första hand. Som företag så är Facebook inte demokratiskt, har inte demokrati i sitt DNA lika lite som att Apple, Microsoft eller Amazon har det. Ett företag har (i normalfallet) inte heller en ambition att försöka förändra den marknad de är verksamma på med yttrandefrihet och demokrati som främsta ledstjärna. Apple är verksamma i diktaturen Kina, liksom Microsoft och en rad andra stora företag. Amazon,. Facebook och Twitter är också verksamma i en rad andra diktaturer och de, liksom alla andra företag tvingas att välja de ländernas lagar. Det finns dock en tydlig gräns och den har Facebook just visat var den går – vid den egna kassakistan.

Komplicerad

Nu är hela problemställningen mer komplicerad än så som den beskrivs ovan. Naturligtvis så finns det företag som försöker mjuka upp, trycka på och som försöker förmå regimerna att lätta på trycket. Det finns säkerligen också en påverkan i att när företag från demokratier släpps in så kommer ett inflöde av influenser och påverkan utifrån vilket påverkar opinion och läget i flera diktaturer men vi ska kanske inte överskatta den effekten i alltför hög grad. Företag är verksamma i olika länder för att tjäna pengar och i den rollen så följer de ländernas lagstiftning, även om det innebär begränsningar ur demokratiskt synvinkel.

Det är därför Facebook har problem med sin självbild. De vet inte riktigt vad de är och försöker vara en massa saker samtidigt när de i själva verket är ett företag som vill tjäna pengar. Det är därför de planerar att stämma Apple – för att Apples krav att de som vill roffa åt sig av vår personliga information ska be om lov först kommer att slå mot Facebooks resultat. det är därför Facebook slår till med storsläggan mot ett lagförslag i Australien – för att kväva alla sådana tankar i sin linda därför att den sociala mediajätten vet att Tyskland, Frankrike och en rad andra länder  umgås med samma tankar och planer – se till att de stora amerikanska tech-bolagen får betala för den information de använder och distribuerar. 

Facebook budskap är enkelt och rakt – föreslå inte ens att vi ska betala för då slår vi till.

Demokrati och yttrandefrihet åkte just ut med badvattnet och i samma sekund som Facebook la på ett kalkylark som visar på en nedåtgående kurva i den händelse att lagförslaget blir verklighet.

Facebook är ett företag – inte demokratins och yttrandefrihetens riddare.

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x