blank

En sittande, besegrad president, ringer upp en partikamrat, ansvarig för valet i en del av landet, och kräver att han ska ”räkna om” rösterna och se till att presidenten ”får” nästan 12 000 röster till – så att han kan utropas till vinnare. Det är det vi hör på i det inspelade telefonsamtal som Washington Post publicerade i helgen.

Det är ett så uppenbart, ett så flagrant, försök till att stjäla ett demokratiskt val att det absolut inte hör hemma i en demokrati. Det kan också vara det telefonsamtal som kastar Trump själv i fängelse – om han nu inte tar till något ännu mer märkligt politiskt grepp – beviljar sig själva nåd och amnesti för eventuella brott som han begått under sina fyra år i Vita Huset. Ingen anständig demokratiskt vald politiker skulle använda rätten att benåda någon på det sättet, och ingen annan president har heller aldrig gjort det, men nu är det Donald Trump vi pratar om och han kan både ringa upp partikamrater och kräva att de ska ge honom segern i, återigen ett korrekt genomfört demokratiskt val, och han kan mycket väl välja att benåda sig själv, ge sig själva amnesti innan han lämnar Vita Huset den 20 januari.

Valet

Hur vet då då att valet är korrekt genomfört?

Rösterna har kontrollerats och räknas om i flera delstater och trots närmare ett sextio-tal stämningar och krav inlämnade till olika domstolar runt om i USA så har ingen av dessa stämningar lett någonstans. I några få fall så har domstol och domare beordrat förnyad kontroll, omräkning av röster vilket Trump-kampanjen utmålat som stora politiska och juridiska segrar trots att resultatet av omröstningarna i flera fall lett till att Biden fått ytterligare röster. Trump-kampanjen har lyckats att skaka fram några enskilda exempel på valfusk, eller snarare försök till valfusk, därför att i ett av fallen så greps den skyldige och kommer att åtalas. Kontrollsystemet visade sig fungera och den gripne försökte dessutom lägga fler röster på Donald Trump.

Magasin Macken: You can’t make this shit up

Såvida inte en lång rad domare och domstolar är med i en av världshistoriens största konspirationer få vi nog utgå ifrån att valet i USA genomförts på ett demokratiskt och korrekt sätt. I vart fall så har Trump-kampanjen trots ihärdiga försök, en tirad av anklagelser, inte kunnat styrka valfusk i någon större omfattning i ett enda fall. Den slutsatsen kom för övrigt Trumps egen justitieminister William Barr fram till innan han avgick, en månad innan han skulle vara tvungen att göra det.

Fängelse

Trumps telefonsamtal kan få vådliga juridiska följder – för honom själv. Det är naturligtvis inte lagligt att försöka att manipulera ett val, vare sig på delstatsnivå eller federal nivå. Det faktum att Trump drar in ett pågående val i samtalet och antyder att om Georgia inte gör som han vill så kommer två republikanska partikamrater inte att vinna valet till Senaten skulle mycket kunna tolkas som ett försök att påverka ett pågående val vilket också i högsta grad är olagligt i USA. Amerikanska juridiska experter diskuterar nu om Trump kan ställas inför rätta, få eller ingen hävdar att Trump har rätt att göra det han gjort utan diskussionen handlar mer huruvida Trump kan dömas eller inte. Diskussionen handlar också om huruvida Trump kan bekänna sig själv eller inte. Det är juridiska och konstitutionella frågeställningar och hittills har jag inte hittat någon juridisk expert som uttalar sig och säger att Trump har lagligt rätt att försöka stjäla valet.

Även om Trump benådar sig själv så gäller en sådan amnesti enbart federala åtal och i New York finns ett utredning som gäller bland annat skattebrott och som förts ned på delstatsnivå. Det åtalet kan Trump inte komma undan, inte ens som president.

Statskupp

Det vi ser utspelas just nu, i USA, är ett försök till statskupp, utan soldater på gatorna och utan ett militärt ingripande. Det senare därför att det amerikanska försvaret inte skulle skulle stödja Donald Trump, inte för att det är Donald Trump utan därför att det är ett demokratisk lands militär. Mot bakgrund av alla de försök som Trump nu har gjort för att genomföra en statskupp så skulle jag inte utesluta att han även skulle ha försökt att ta makten med våld, om Trump bara trodde att han skulle få försvarsgrenarna med sig.

Det är där vi är. Trump skulle inte tveka att rulla ut stridsvagnar på gatorna, ställa ut beväpnad militär i gathörnen och ta makten med våld – om han bara kunde.

Telefonsamtalet i lördags visar det, skrämmande tydligt.

Washington Post 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x