blank

Det finns några enkla saker som du kan göra för att minska den mängd data som Google, Facebook och andra kan lagra ned. Så här ger Facebook och Google fingret.

Det ska sägas direkt – använder du deras tjänster så kan de samla in information dig och de gör det också – samlar in din information. Du kan inte ha kakan kvar och äta den, enkelt uttryckt, men du kan minska de här företagens möjlighet att samla in information. Du kan minska deras möjligheter och du kan exponera dig mindre mot dem.

Du är produkten

Dem i det här fallet är sociala medier, söktjänster, e-post, meddelandefunktioner och andra tjänster där du inte betalar något. Du betalar inte för appen/programmet och du betalar inte för att använda tjänsten. Utgå i så fall ifrån att det är du som är produkten. Du betalar med din personliga information. Facebook, Google, Twitter, Gmail, WhatsApp, Youtube, Instagram – är bara några exempel på tjänster och funktioner där du är produkten.

Byt webbläsare

Det första du kan göra är att byta webbläsare – om du använder Google Chrome. Byt till Apples Safari eller om du vill behålla funktionerna i Google Chrome – byt till Brave. Då använder du webbläsare som inte kartlägger det du gör och gillar du vare sig Brave eller Safari så finns Firefox som ett tredje alternativ.

Byt webbläsare:

Byt sökmotor

Googles sökmotor är navet i sökjättens verksamhet. Tillsammans med webbläsaren Google Chrome så är det två av de mest använda verktygen för att samla in data.

Byt till DuckDuckGo, en sökmotor som inte samlar in information om dig och det du gör ute på nätet.

Byt sökmotor:

Kasta ut apparna

Använder du Googles appar, Facebooks appar eller någon av de övriga apparna så kasta ut dem. Vill du fortfarande använda tjänsterna så använd din webbläsare.

Byter du ut Facebooks app mot ett bokmärke i din webbläsare så förlorar du väldigt lite funktionalitet men Facebook får svårare att veta var du är och vad du gör. Notera nu, svårare, inte omöjligt och det betyder inte att Facebook inte kan samla in information om dig, bara mindre information.

https://www.facebook.com/?sk=h_chr

Där har du det du ska mata in i adressfältet. Då visas ditt flöde i datum/tidsordning. Spara sedan Facebook som en länk, ett bokmärke favorit på din hemskärm så har du en snygg ikon – om du gör detta i din iPhone eller iPad.

Blockera

Blockeringsfunktioner är inbygga i webbläsarna ovan. Se till att blockera script från sociala medier så minskar du insamlandet av data.

Du kan också komplettera med att installera en plugin som ger dig ytterligare möjligheter att blockera script och funktioner. För Safari finns 1Bocker, en plugin som finns för iOS och macOS. I den kan du välja precis vilka funktioner, script, annonser mm. som du vill blockera.

Logga inte in

Använd inte funktionen att logga in med Google eller Facebook. Loggar du in med de tjänsterna så vet de också vad du loggar in på.

Byt till ”Logga in med Apple” – den tjänsten fungerar på samma sätt men är helt anonym – mot Google Facebook och övriga.

Messenger

Kasta ut Facebook Messenger – meddelandetjänsten och appen. Via Facebook Messenger vet Facebook var du finns, fysiskt och geografiskt och tillsammans med Facebooks app så kan Facebook nu samköra data för att ta reda på var du är, var du kan tänkas handla och andra beteendemönster.

VPN

Vill du skydda dig och din information ytterligare så är VPN, Virtual Private Network, en bra, enkel lösning. Du surfar som vanligt men du gör det via en skyddad, krypterad uppkoppling.

Macken testar: Här är de bästa VPN-tjänsterna för dig som kör Apples prylar

Viktigt

Kom dock ihåg att om du använder Facebook, om du loggar in på tjänsten så vet Facebook det (naturligtvis). Då spelar det ingen roll om du använder en annan webbläsare, 1Blocker och VPN.  Facebook vet att du är inloggad och Facebook vet vad du gör så läge som du är kvar på/i deras tjänst. Poängen med det ovan är att Facebook inte ska kunna kartlägga dig när du lämnar deras tjänst. Den datainsamlingen minskar du.

Fotnot: När du besöker den här bloggen så samlas data in av Google då det finns kopplingar mot Google Analytics bland annat. Här kan du läsa mer om vilka data som samlas in av Macken. 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x