blank

Oracle har nu anmält sitt intresse för att köpa och ta över kinesiska TikToks verksamhet i USA, skriver Financial Times. Därmed kan det bli ett budgivningskrig om den sociala videotjänsten eftersom Microsoft redan sitter vid förhandlingsbordet.

Det har varit många turer runt kinesiska TikTok, en sociala videotjänst som snabbt fått hundratals miljoner användare världen över. Tjänsten ägs av Bytedancer, baserade i Kina. Den kinesiska kopplingen har lett till att appen och tjänsten har granskats av flera myndigheter och det kan konstateras två saker:

  • TikTok samlar in långt mer information om sina användare än jämförbara andra sociala mediaappar
  • I den händelse att den kinesiska regimen kräver att få ut information från ägarna Bytedancer så är de skyldiga att lämna över informationen i enlighet med kinesisk lagstiftning.

Datainsamlingen

Datainsamlingen och kopplingen till Kina har lett till att TikTok dragits in i det politiska ordkrig som pågår mellan Kina och Indien. TikTok och flera andra kinesiska appar och tjänster är förbjudna i Indien som en följd av det. TikTok har också stoppats av flera myndigheter och försvarsanställda i en rad länder får inte installera appen eller tjänsten. Här hemma i Sverige så är Sveriges Radio/Sveriges Television de senaste i raden av företag som förbjuder TikToik att installeras på företagets telefoner.

WeChat

Vid sidan av alla de här turerna så har Donald Trump via en exekutiv order förbjudit amerikanska företag att ha något med TikTok och WeChat att göra. WeChat är långt mer än en chattjänst i Kina. Det är en grundförutsättning för att överhuvudtaget kunna sälja en mobiltelefon i landet. WeChat innehåller betaltjänster, bokningstjänster och en lång rad funktioner som kinesiska användare, i storleksordningen 800 miljoner till en miljard användare – använder dagligen för att betala bussbiljetter, taxi, tunnelbana, konsertbiljetter, biobiljetter, mat med mera.

Kompenseras

Trump har förbjudit alla transaktioner med TikTok och WeChat och givit TikTok 90 dagar för att slutföra en försäljning. I sammanhanget så har det yttersta märkliga förfarandet också meddelat att den amerikanska staten ska kompenseras, i pengar, av det företag som köper TikToks verksamhet i USA.

Först så bannlyser Trump TikTok och förbjuder amerikanska företag att ha något samröre med TikTik/Bytedancer. Sedan ger han TikTok en tidsfrist för att sälja sin amerikanska verksamhet och slutligen så ska det företag som köper TikTok betala en summa till den amerikanska staten.

Det är precis så märklig udda och ovanligt som det låter.

Ensamma

Inledningsvis så var Microsoft ensamma vid förhandlingsbordet men nu ansluter sig alltså Oracle, uppger Financial Times.

Oracle has entered the race to acquire TikTok, the popular Chinese-owned short video app that President Donald Trump has vowed to shut down unless it is taken over by a US company by mid-November, people briefed about the matter have said.

The tech company co-founded by Larry Ellison had held preliminary talks with TikTok’s Chinese owner, ByteDance, and was seriously considering purchasing the app’s operations in the US, Canada, Australia and New Zealand, the people said.

För den som vill hänga med i den fortsatta cirkusen skåp kan det vara en god ide att plocka fram lite läskeblask och popcorn. Fortsättning följer som det brukar heta.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här