blank

Spotify, Telegram, Hey och nu Protonmail är exempel på lite större utvecklare som inte vill betala 30 procent i App Store. De företagen tycker att Apple ska anpassa sin affärsidé och App Store så att App Store passar deras affärsidé.

Spotify har sedan länge kritiserat Apple för reglerna och för avgifterna i App Store. Detta trots att de flesta som laddar ned Spotify från App Store inte betalar något. De flesta som laddar ned Spotify från App Store väljer Spotifys reklamfinansierade abonnemang. Spotify vill ändå inte betala avgifterna som alla andra utvecklare.

Apple slår tillbaka mot Spotify

Hey skickade in en app där du inte kunde prova deras tjänst. Utan inloggningsuppgifter var appen lika meningslös som funktionslös. Hey tyckte ändå att Apple skulle lägga upp den i sin butik och distribuera den, gratis.

Telegram gillar inte att vi användare föredrar iMessage.

ProtonMail är ilskna av samma skäl. Vi användare föredrar Apples egna Mail istället för ProtonMail.

Avgifterna

Apple tar ut en avgift på 30 procent för att testa, lägga upp, distribuera och hantera alla betalningar i App Store. Det är samma avgift som jämförbara elektroniska butiker tar ut och det är inte jag som påstår det utan en oberoende konsultfirma som förvisso Apple har anlitat men ändå – genomgången av marknaden är inte gjord av Apple.

Apples avgifter i App Store är inte högre än i andra butiker

Ändå vill de här bolagen inte betala för sig. De tycker avgifterna är för höga. En åsikt som jag har full respekt för. De som sitter och beklagar sig över att vi användare föredrar andra program eller de som tycker att Apple ska distribuera en oanvändbar app bara därför att det passar deras affärsmodell kan torka sig där bak med sina upprörda inlägg och brev.

App Store

Apple har gjort betydande investeringar i App Store och byggt upp en enorm plattform. en till alla väsentliga delar fungerande, säker, stabil och pålitlig plattform ska tilläggas för i det senare ligger en hel del av den kritik som nu riktas mot Apple. Det finns ett regelverk runt App Store och jag kan medge att den inte i all delar är kristallklar men till stora delar och det är Apples butik och det är Apple som gör tolkningarna. I sammanhanget försöker de här företagen framställa Apple som att agera likt den italienska maffian och kräva beskyddarpengar, alternativt att vara döva och inte mottagliga för kritik.

Så vad vill de här företagen då och vad klagar de på?

De vill inte betala 30 procent för att Apple tar han om deras app, testar den, distribuerar den och hanterar alla betalningar.

Därför är Apple giltigt villebråd just nu och därför framställs Apple som ett ohörsamt monopolföretag.

 Monopol

I sammanhanget kanske ordet monopol bör redas ut också. Apple har inte monopol på mobilmarknaden, långt ifrån. Apples andel av marknaden ligger någonstans runt 15-25 procent lite beroende på hur du vill räkna och vilken marknad du tittar på. Apple har däremot full kontroll över iOS, iPadOS och App Store. Vill du in på den marknaden, iPhone, iPod och iPhone så är det Apples App Store som gäller så i det perspektivet så kanske det kan sägas att Apple har ett monopol men vad är det som säger att företag absolut måste sikta just på Apples plattform?

Ingenting, absolut ingenting.

Det bestämmer varje enskilt företag och ingen tvingar Hey, ProtonMail, Spotify eller någon annan att skapa en app och skicka in den till Apple. Nu är jag inte dummare än att jag förstår att om ett företag vill lansera en app, en tjänst på mobilmarknaden att detta företag vill ha en närvaro på de två viktigaste plattformarna – Android och iOS.

Pengar

Så kokas de här företagens klagogröt torr så handlar det om pengar och om att de inte får distribuera appar som gör vissa saker eller som inte gör något alls. Så varför säger de inte som det är då och varför diskuterar de inte sakfrågan, avgifterna, utan anklagar Apple för att vara likt en maffia, ha monopol, premiera sina egna appar och tjänster?

Varför linda in det i en snårig, för oss vanliga användaren lätt obegriplig teknisk diskussion, en diskussion om hur appar visas i App Store, hur bra eller dåliga Apple är på att kommunicera och varför utmåla Apple som gangsters?

I sak tycker jag nämligen att frågan är värd att diskuteras. Därmed inte sagt att vare sig den ena eller den andra sidan har rätt.

Idiotargument

I sammanhanget kastas ibland in ett riktigt idiotargument ”Apple är så rika och tjänar så mycket pengar att de har råd att sänka sina avgifter”.

Kontentan av det är att varje företag som blir framgångsrikt ska sänka sina priser, minska sina intäkter och alltså inte vara fullt så framgångsrika därför att de har råd.

Har du inte fullt med tomtar på loftet så inser du hur hur dumt det argumentet låter.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här