blank

Donald Trump har undertecknat den exekutiva order som förbjuder transaktioner med kinesiska WeChat och utvecklingsbolaget Tencent. Det betyder att Apple kan komma att få mycket stora problem på den kinesiska marknaden inom 45 dagar därför att en mobiltelefon i Kina som du inte kan installera eller använda WeChat på är i det närmaste osäljbar.

Ordern förbjuder alla transaktioner med Tencent vilket slår även mot Tencents alla spel men alltså även WeChat.

Apples problem på den kinesiska marknaden heter WeChat

Förbudet slår även mot Googles Android men inte på samma sätt. Du kan ladda ned och installera Android-appar utanför Google Play, Google butik för appar, men inte med en iPhone och App Store. Det innebär att en kinesisk användare inte kommer att kunna ladda ned och installera WeChat på en iPhone.

Tänk dig att försöka att sälja en mobiltelefon som det inte går att ringa med. Det är på den nivån.

Ordern

Like TikTok, WeChat automatically captures vast swaths of information from its users. This data collection threatens to allow the Chinese Communist Party access to Americans’ personal and proprietary information. In addition, the application captures the personal and proprietary information of Chinese nationals visiting the United States, thereby allowing the Chinese Communist Party a mechanism for keeping tabs on Chinese citizens who may be enjoying the benefits of a free society for the first time in their lives.

Ordern förbjuder:

…any transaction that is related to WeChat by any person, or with respect to any property, subject to the jurisdiction of the United States, with Tencent Holdings Ltd. (a.k.a. Téngxùn Kònggǔ Yǒuxiàn Gōngsī), Shenzhen, China, or any subsidiary of that entity, as identified by the Secretary of Commerce (Secretary) under section 1(c) of this order.

Advokater

Apples advokater och hela juridiska avdelning sitter sannolikt och försöker att reda ut vad en transaktion är, vad Trumps order innebär i praktiken och om det finns någon möjlighet att behålla WeChat i Kina även om den måste plockas bort i USA.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här