blank

Donald Trump har konsekvent tonat ned virusets spridning och så sent som för någon vecka sedan hävdade Trump att 99 procent av alla rapporterade fall är mycket milda fall.

Sett i rena siffror så kan spridningen visas i de steg och den tid som förflutit mellan det att vissa trappsteg nåtts. Det tig 99 dagar tills det att en miljon smittade hade rapporterats. Det tog 43 dagar efter det tills gränsen 2 miljoner smittade hade nått och därefter tog det bara 28 dagar innan siffran 3 miljoner hade passerats.

Detta under en period då stora delar av det amerikanska samhället varit stängt.

Kortfattat:

  • Första fallet rapporterades den 21 januari
  • 99 dagar  – 1 miljon smittade
  • 43 dagar – 2 miljoner smittade
  • 28 dagar – 3 miljoner smittade

Döda

Nu har 132 000 döda rapporterats döda i en pandemi som Trump beskrivits som en förkylning där Trump viftade undan alla farhågor, alla rapporter och alla beräkningar som sade att över 100 000 amerikaner kan komma att dö i sviterna av Corona. Trump hävdar fortfarande att hans administration har allt under kontroll och när verkligheten inte stämmer med Trumps uppfattning så städar han undan alla kritiker. Den senaste i raden – den ansvarige för Director of the National Institute of Allergy and Infectious Diseases doktor Anthony Fauci som inte fanns med vid Vita Husets senaste presskonferens. Anledningen är att Fauci gått emot Trump flera gånger den senaste tiden.

Det betyder att Donald Trump nu underkänner vetenskap och forskning. Han ligger i strid med sina egna underrättelseorganisationer, vilket han gjort praktiskt taget ända sedan han tillträde ämbetet. Stämmer inte de rapporter som Trump får av sina medicinska experter, av CIA, FBI eller andra med Donald Trumps egna uppfattningar så sopar han dem åt sidan och de som skrivit rapporterna hamnar i onåd eller får sparken.

Politik

Trump är inte heller sen att göra politik av ett virus och dess spridning. När flera amerikanska delstater når rekordnivåer i antal smittade så hävdar Donald Trump att det är påhitt och politiska försök att skada honom iscensatta av demokraterna och en radikal vänster.

Delstaten Georgia har en ökande snabb spridning, för att ta ett exempel. Delstaten har rapporterat tre tusen nya fall, och över det, de senaste dagarna. Trots det håller Trump fast vid att nu ska USA öppnas och att det inte finns någon väg tillbaka. Ett snabbt ökande antal allvarliga fall, ett ökande antal patienter som måste tas in för intensivvård får inte Trump att ändra strategi. Alla siffror, alla rapporter negligeras och istället så intar Mike Pence, ansvarig för Vita Husets “Task Force” talarstolen och berättar något helt annat – antalet fall sjunker, antalet allvarliga fall sjunker och att Vita Husets strategi fungerar.

Skilda världar

Det är som att sitta och titta på två helt skilda världar om du skiftar mellan det Fox News rapporterar och det CNN rapporterar. De officiella siffrorna pekar entydigt mot ökad spridning i flera delstater i USA men Vita Huset, Trump och Pence, väljer och vrakar i statistiken och plockar ut enskilda siffror som kan tolkas positivt. Sådana siffror finns, ska tilläggas för tydlighetens skull. Det finns delstater där antalet smittade sjunker och där antalet patienter som vårdas på intensvårdsplatser också sjunker. Pence och Trumps enskilda siffror är inte felaktiga men de döljer den samlade, den stora bilden där antalet smittade ökar i USA och det beror inte uteslutande på ett ökat antal tester. Antalet smittade ökar liksom antalet döda.

Det är den verkligheten som Trump och hans administration vill dölja genom att plocka fram enskilda positiva brottsstycken av statistik.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x