blank

Funderar du på en ny bärbar dator så kan iPad Pro vara ett alternativ och med tangentbord så kostar din nya bärbara dator under 20 000 kronor.

Första frågan jag alltid får är: Men kan du verkligen gör allt med en iPad Pro som du kan göra med en dator?

Svaret är utan minsta tvekan – ja om du inte har mycket specifika krav.

Exempelvis:

 • Är du utvecklare och ska kompilera kod för att skapa appar för mac/iOS
 • Redigerar video – regelbundet och återkommande
 • Använder du externa system som kräver att du kan köra Windows
 • Har du behov av att kunna dela din dator med andra, skapa flera användarkonton

Då är iPad Pro inte ett fullgott alternativ men för en stor bred majoritet av användare, vi som surfar, skriver, skickar meddelanden, svarar på mail, tittar på video, läser tidningen med mera så är en iPad Pro, eller till och med en vanliga iPad med externt tangentbord fullt tillräcklig.

iPad Pro
 • 12.9 tums skärm
 • 512 GB lagring
 • Wi-Fi

Pris: 16 095 kronor

Nu räcker inte enbart en iPad Pro för att vara en ersättare för en bärbar dator – du behöver ett tangentbord också.

Magic Keyboard

Pris: 3 695 kronor

Summa: 19 790 kronor

Notera då att jag valt Apples mest avancerade (och dyraste tangentbord) med inbyggd styrplatta. Det finns billigare tangentbord vilket gör att du kan komma ned under 19 000 kronor. I och med stöder för mus/styrplatta så minskar behovet av en Apple Pencil så den har jag inte räknat med i priset.

Påstå

Hur kan jag nu påstå detta?

Jag använde en iPad Pro, den gamla modellen med tangentbord och Apple Pencil som min bärbara dator i över ett år. Det fungerade alldeles utmärkt, utan större krav på anpassningar än att jag valde några andra appar istället för de program som jag brukade använda i min Mac. Adobe Photoshop valdes bort till förmån för Pixelmator och jag köpte till mer lagring i iCloud för att kunna dela dokument mm. smidigare. Det var i stort sett allt jag behövde göra. Sedan skaffade jag några extra appar för att komplettera med en del funktioner – bildfilter, en ny videoredigeringsapp – LumaFusion bland annat.

I skrivande stund har jag precis avslutat en test av nya iPad Pro med tangenbord och Apple Pencil.

Macken testar: Kan en iPad Pro ersätta en bärbar Mac?

Den testen visade att nya iPad Pro även klarar att köra alla mina utvecklingsverktyg (webbaserade) vilket betyder att en iPad Pro absolut skulle fungera även för mig som designer och webbutvecklare och då vill jag påstå att jag använder en dator mer avancerat än de flesta andra användare.

Poängen

Så varför välja en iPad Pro istället för en “riktig” bärbar dator då?

Smidigheten är det huvudsakliga argumentet. Du viker ihop din iPad Pro och har en platt dator som tar mycket lite plats. Du får dessutom fullt tillräckligt med kraft och prestanda och bra med batteritid. För egen del överväger jag att byta ut min MacBook Pro 15-tum mot en iPad Pro med Magic Keyboard, Apple Pencil med SIM-kort. En verkligt mobil lösning, med egen uppkoppling (4G) och med alla de funktioner jag behöver. Jag överväger alltså att vända tillbaka till iPad Pro, en lösning som jag använde i mer än ett år tidigare.

Jämförelse

MacBook Air

Nya MacBook Air har en retinaskärm och ny hårdvara under skalet.

 • Retina-skärm med True Tone
 • 1,1 GHz fyrkärnig Intel Core i5-processor (tionde generationen), Turbo Boost upp till 3,5 GHz
 • 16 GB 3733 MHz lpddr4x-minne
 • 512 GB ssd-lagring
 • Intel Iris Plus Graphics
 • Bakbelyst Magic Keyboard – svenskt
 • Touch ID
 • Force Touch-styrplatta
 • Två Thunderbolt 3-portar

Här skulle jag rekommendera den större modellen kompletterad med 16 GB RAM enligt specifikationen ovan.

Pris: 19 495 kronor

Tålamod

Ett byte till en iPad kräver lite tålamod. Du kanske måste leta ett tag innan du hittar rätt uppsättning appar och du kan behöva dela upp en del funktioner. Det fu kan göra med ett enda program i din mac kan ibland krävs några appar men du kommer att hitta lösningar, med lite tålamod.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x