blank

Under ett drygt år hade jag en iPad Pro, den gamla modellen, som bärbar dator. Jag gjorde allt det jag ville, behövde och skulle göra med en iPad Pro, istället för en MacBook Air eller MacBook Pro. Idag, några år senare är det dags att göra en ny test och nu för att se om iPad Pro, den nya modellen, tar sig förbi det som skulle bli akilleshälen den gången – alla mina webbverktyg.

Det var de verktyg som jag använder för att bygga, underhålla och uppdatera hemsidor som satte stopp för användandet av en iPad Pro som bärbar dator. En enda detalj förvisso men ack så viktig. Kan jag inte jobba var som helst, när som helst och med min iPad så ersätter den inte fullt ut en bärbar dator.

Annorlunda

Idag är läget annorlunda. Apple har lagt till stöd för mus och styrplatta i iOS och det nya tangentbordet för iPad Pro har en styrplatta, inbyggd. Skillnaderna mellan en bärbar dator och en iPad Pro är med ens betydligt mindre.

Utrustningen är som följer:

  • iPad Pro
  • Magic Keyboard
  • Apple Pencil

Tre delar som tillsammans ska ersätta en bärbar MacBook Pro 15 tum.

Pennan inte lika viktig

Det första jag noterar är att Apple Pencil inte är lika viktig i den nya miljön. I och med att det finns en styrplatta så blir Apple Pencil ingen ersättare för en mus/styrplatta. Jag jobbar därmed i princip på samma sätt som med min MacBook Pro om vi bortser från skillnaden i skärmstorlek.

En annan skillnad är skärmen. Jag har en fantastiskt bra retina-skärm i min MacBook Pro men skärmen i nya iPad Pro är snäppet vassare. Det är ett annat sting i färgerna, högre kontrast och truetone är en funktion du snabbt lär dig sakna om du en gång har haft det.

Verktygen

Så hur var det nu med den helt avgörande frågan – alla mina verktyg?

Jodå, Divi, webbverktyget fungerar fullt ut, inga problem. Resten är jag inte det minsta orolig för. Jag använder Pixelmator för mina bilder och använder överhuvudtaget rätt få appar/program utöver det jag får med i mina Apple-prylar. Mail, Safari, hela iWork-Paketet Utgör basen i det jag jobbar med och med iCloud och vårt eget moln som lagringsplats så spelar det ingen roll om jag använder en iPhone, en iPad eller en Mac.

Bilder

Det finns en sak som iPad med Apple Pencil är överlägsen en dator – redigera, retuschera och jobba med bilder. Med pennan i handen kan du retuschera i detalj på ett helt annat sätt än med en dator. Även om det kan kännas lite ovant så fungerar det även utmärkt att redigera videor med pennan. Du kan snabbt “pinscha” – förstora och se var klippet ska ligga.

iPad Pro lider dock av samma problem som en Mac – skärmstorleken. Den största iPad Pro-modellen har en skärm på 13 tum (12.9) och det gör att du tappar översikt och här blir en annan akilleshäl uppenbar – bristerna i iPad OS multitasking. Kan du snabbt skifta mellan uppgifter, fönster och appar så blir bristen på översikt inte lika uppenbar. Kan du utnyttja ytan för en enda app, dela skärmen, hoppa mellan appar och göra det snabbt, enkelt och intuitivt så överbryggar det bristen på översikt. Dagens iPad Pro har blivit bättre på en rad punkter, inte bara när det gäller prestanda men multitasking är fortfarande en brist.

Dator

Är iPad Pro en fullgod ersättare för dator?

Utan minsta tvekan.

Men, det finns ett par men – viktiga men och invändningar.

Du kan kan inte hantera flera konton, flera användare. iPad OS har vissa brister när det handlar om att göra flera saker samtidigt – multitasking. Det gör att om du har massor av fönster öppna i din Mac, om du kastar dig mellan olika uppgifter som kommer iPad Pro att kännas begränsande.

Skärmen

För egen del handlar om det om skärmstorleken. Det var inget problem att gå från 11.6 (MacBook Air) till 13-tum (MacBook Pro) och vidare till 15-tum (MacBook Pro). Det visar sig vara svårare än jag trodde att backa tillbaka.

Det i sig är egentligen det bästa betyg en iPad Pro kan få – den faller inte på något annat än möjligen skärmstorleken vilket är en viktig faktor i valet av vilken annan bärbar dator som helst.

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

5 1 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x