blank

Jag vet inte riktigt vad det är med just baseboll som fascinerar mig. Kanske är det för att sporten på något sätt identifierar hela den amerikanska själen, folket och historien om det nu kan sägas att finnas en folksjäl? Jag vet inte riktigt.

Jag vet i alla fall att flera av mina absoluta favoritfilmer handlar om just baseboll. Filmer som jag sett fler gånger än Star Wars, vilket inte är lite med tanke på att jag älskar science fiction.

Drömmarnas Fält med Kevin Kostner med fullständigt underbara Amy Madigan som Kostners hustru och så James Earl Jones.

Bull Durham med Kevin Kostner och Susan Sarandon som handlar om livet som baseboll eller baseboll som livet.

For the love of the game, Kevin Kostner igen men nu spelar han mot Kelly Preston.

The Natural med Robert Redford i rollen som baseboll-spelaren som kom på avvägar men som hittade hem.

A league of their own med Tom Hanks, Geena Davies och Madonna (för att nämna några) är en komedi om just baseball.

Spelet

Spelet som sådant innehåller allt du kan önska dig. Taktik och rävspel där handsignalerna mellan pitchern och mottagaren är en slags kod som går ut på att utnyttja varje liten svaghet hos slagmannen. Har du problem med snabba bollar ute till vänster, exempelvis, så räkna med att få sådana kast mot dig, blandade med andra kast för att det inte ska vara förutsägbart. Det är ett mentalt spel i högsta grad.

Jag tänker inte göra anspråk på att förstå allt om baseball, så påläst är jag inte, men jag älskar spelet, allt det som finns runt omkring, alla historierna, myterna och inte minst historien.

Yankees

Mitt lag är och förblir New York Yankees. Det går så långt tillbaka att jag inte riktigt är säker på varför. Jag bär med stolthet min vita baseboll-tröja som felaktigt har namnet Ruth på ryggen. Det är en av legendarerna inom klubben, Babe Ruth. Det är inget fel på namnet men på att det sitter på ryggen. Yankees har aldrig haft spelarnas namn på ryggen nämligen. Det är något som kommit till för att sälja tröjor, en skapelse av souvenirindustrin.

Yankees har vunnit mest titlar och är en av världens mest framgångsrika klubbar med bland annat 27 World Series-segrar. Ingen annan klubb inom baseboll har vunnit mer än New York Yankees. Babe Ruth, Lou Gehrig, Joe DiMaggio, Mickey Mantle, Yogi Berra och Whitey Ford är några kända storspelare, alla invalda i National Baseball Hall of Fame.

Baseboll

Baseboll är ingen lätt sport att följa i Sverige. Intresset har sjunkit tillbaka efter ett kort uppsving  under några år på 1980- och 1990-talet. Faktum är att Skellefteå (där jag bor) tog hem åtta SM-tecken varav sju i rad. Numera för en klubben en tynande tillvaro även om det finns lite tecken på en försiktig nysatsning.

Hur som helst – det är svårt att se baseboll på tv och ännu svårare att se mitt New York Yankees. Via nätet finns MILB.tv (tack och lov) som kompletteras med ligans egen app i min Apple TV.

Jag följer inte laget slaviskt och jag kan och vet inte allt om varenda spelare. Det är inget fanatiskt intresse men det finns där och det har alltid handlat om New York Yankees.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här