blank

Jag kommer att gå tillbaka till en iPad Pro som bärbar dator inom kort. Den nya platta datorn är beställd tillsammans med tangentbord och penna. Det korta svaret på varför är – för att jag kan. Det lite längre svaret på hur jag som designer och webbutvecklare vågar kommer här.

För att jag kan handlar inte om att jag har råd utan om att det fungerar. Jag vet att det fungerar därför att innan jag bytte till min nuvarande MacBook Pro 15-tum så hade jag “bara” en iPad Pro som bärbar dator i mer än ett år. Det var först när en del utvecklingsverktyg som jag använder slutade att fungera – eller kanske snarare tog odrägligt lång tid på sig att fungera som jag bytte till en MacBook Pro.

Rapp

Det var nu några år sedan och nyligen gjorde jag en ny test och kunder konstatera att nu snurrade allt på så som jag vill ha det – snabbt. Verktygen har utvecklats, iOS har utvecklats en iPad Pro av idag är minst lika rapp som min MacBook Pro.

Så varför en iPad Pro då?

Mobiliteten är svaret.

Ska jag ha en mobil lösning så ska den vara så mobil som det bara går. Jag vill ha små saker, lätta saker – inte nödvändigtvis tunna saker. En iPad Pro är precis den lätta, nätta lösning jag vill ha när jag är ute och reser. Den har mycket bra batteritid och då jag väljer modellen med SIM-kort så slår jag bara upp den och gör det jag vill, eller ska.

Sedan handlar det om pengar också. En ny iPad Pro med det jag vill ha kostar med tangentbord och penna strax över 25 000 kronor. Jag får inte mycket MacBook Pro för de pengarna.

Funktion

Huvudsakligen handlar det dock om funktion. Redigera bilder med en iPad Pro är en dröm, retuschering, korrigeringar med mera blir oerhört mycket effektivare med Apple Pencil än med en mus. Med det nya tangentbordet spelar det ingen roll om jag sitter och skriver med en MacBook Pro eller en iPad Pro. Med styrplattan så är iPad Pro så nära en dator du kan komma – jag skulle vilja påstå att det är en dator även i traditionell mening.

Visst finns det baksidor – multitasking och extern skärm är två exempel.

iPadOS kan bli bättre på att hantera flera saker samtidigt, mycket bättre till och med. Ansluter du en extern skärm till en iPad Pro här du bli besviken. Det är samma bild, bara uppskalad och det vare sig ser bra ut eller fungerar särskilt bra.

Nu är iPad Pro inte min enda dator ska sägas. På kontoret står en iMac 5K och därför är mitt behov av en extern skärm begränsat. Ska jag jobba med en extern, större skärm så slår jag mig ned vid min iMac.

Smidigheten

Under testen av nya iPad Pro, Macken testar: Kan en iPad Pro ersätta en bärbar Mac?, så fick jag tillbaka samma känsla av smidighet. Jag vek upp iPad Pro, var direkt uppkopplad, och kunde börja att jobba, direkt. När jag vek ihop den så var det en tunn, elegant enhet tillsammans med tangentbordet. Vikten däremot, det ska erkännas, ligger strax över vad min MacBook Pro 15 väger så det är inte ett argument i sammanhanget. Nu har jag en Stanley FatMax ryggsäck så det här i sig inget problem. Ryggsäcken har handtag och hjul om jag inte vill bära den nämligen.

Jag konstaterade också att behovet av appar var minimal. Jag köpet en del av de appar jag behövde under förra vändan med en iPad Pro och det är bara att installera dem och köra vidare. Här ser jag också en fördel med iPad Pro – med iOS – jag kan skaffa mycket specifika appar som förvisso inte gör mycket men som gör precis det jag vill, mycket effektivt. istället för att köpa ett program med en massa funktioner som i macOS så köper jag en serie appar – avsedda att göra precis det de gör.

I början av augusti landar min nya bärbara dator i Skellefteå. Det betyder också att jag kommer att berätta för er hur övergången från MacBook Pro till iPad Pro fungerar – fördelar och nackdelar.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x