blank

Washington Post har kommit över interna dokument som visar hur Facebook gjort ändringar i sitt regelverk för att slippa att ingripa mot Vita Huset och Donald Trump. Regler har skrivits om och tolkningar har ändrats visar Washington Post rapport.

Tidningen har gått igenom interna dokument, intervjuat anställda och fram växer bilden av en social mediatjänst som efter en rad möten och middagar med Vita Huset, där Mark Zuckerberg och Donald Trump träffats personligen, har ändrat i sitt regelverk och även ändrat i hur detta regelverk tolkas. Allt för att slippa att ingripa mot Trump.

Redan 2016 presenterades en intern utredning som visade hur snabbt desinformation, falska uppgifter och falska nyheter spreds via Facebook och hur information fick närmast virala effekter.

Facebook’s security engineers in December 2016 presented findings from a broad internal investigation, known as Project P, to senior leadership on how false and misleading news reports spread so virally during the election. When Facebook’s security team highlighted dozens of pages that had peddled false news reports, senior leaders in Washington, including Kaplan, opposed shutting them down immediately, arguing that doing so would disproportionately impact conservatives, according to people familiar with the company’s thinking. Ultimately, the company shut down far fewer pages than were originally proposed while it began developing a policy to handle these issues.

Washington Post

Facebook gjorde då ändringar, ungefär ett år senare, av hur flödet visas för användare i ett försök att minska visningen av falsk information.

Intern diskussion

Washington Posts rapport visar också detta har diskuterats internt, sedan en längre tid tillbaka och det har varit tidvis hårda debatter. När Brasiliens president Jair Bolsonaro skrev ett inlägg om landets urbefolkningen och facebook inte ingrepp slutade det med Facebooks David Thiel sa upp sig.

Two months before Trump’s “looting, shooting” post, the Brazilian president [Jair Bolsonaro] posted about the country’s indigenous population, saying, “Indians are undoubtedly changing. They are increasingly becoming human beings just like us.”

Thiel, the security engineer, and other employees argued internally that it violated the company’s internal guidelines against “dehumanizing speech.” They were referring to Zuckerberg’s own words while testifying before Congress in October in which he said dehumanizing speech “is the first step toward inciting” violence. In internal correspondence, Thiel was told that it didn’t qualify as racism — and may have even been a positive reference to integration.

Thiel quit in disgust.

Inte ingripa

Mark Zuckerberg, grundare av Facebook, ville ingripa mot flera av Trumps inlägg men övertalades av Joel Kaplan (Vice President of Global Public Policy) att inte göra det. Facebook valde mellan fyra olika sätt att hantera inlägg gjorda av politiker som bröt mot Facebooks regler:

  • Ta bort inläggen
  • Göra ett undantag
  • Göra bredare undantag för inlägg från politiker
  • Ändra reglerna så att inlägg av den typen var tillåtna

Ultimately, Zuckerberg was talked out of his desire to remove the post in part by Kaplan, according to the people. Instead, the executives created an allowance that newsworthy political discourse would be taken into account when making decisions about whether posts violated community guidelines.

Washington Post

Lång

Washington Posts rapport är lång och den visar hur Facebook har försökt att hantera Trumps och flera andra politikers inlägg, hur Facebook flera gånger ändrat sina regler och inte minst hur reglerna ska tolkas tolkas. Slutligen så meddelade Facebook att politikers inägg ska bedömas på ett annat sätt än andra inlägg och Facebook gav också frisedel för politiska annonser.

Beslut som nu lett fram till en riktad annonsbojkott mot Facebook där flera stora annonsörer dragit tillbaka all sin annonsering från Facebook.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här