Teknik är farligt. Teknik är faktiskt riktigt farligt och allra farligast är ny teknik. Den är livsfarlig. Nej, så är det ju inte men försöker du hänga med i de traditionella medierna så kan det låta så. Medierna sviker en av sina huvuduppgifter – att berätta och förklara för oss läsare.

Låt mig ta ett aktuellt exempel för problemet med mediernas rapportering (ibland) har flera bottnar. Till att börja med finns ett alarmistiskt inslag.

All ansiktsigenkänning är farlig för att ta ett enkelt exempel.

AI och ansiktsigenkänning är farlig och tekniken är farlig. Låt oss ta New York Times granskning av Clearview AI. Det är en alldeles utmärkt artikel, i New York Times. Det är när det ska återrapporteras i svenska medier som det går snett. Det görs en alldeles för grund värdering av det New York Times skriver vilket resulterar i att för läsaren är det svårt att veta vad som är viktigt och vilka som är huvudfrågorna. En del svenska medier slår larm om AI när det faktiskt inte är det som är problemet. En annan aspekt är att svenska medier speglar teknik som att det är leksaker.

Företag stjäl dina bilder från sociala medier

Übersmart

Nu är det inte jag som är übersmart och som formulerat invändningarna helt på egen hand. Jag hart bytt tankar och funderingar med Deeped Strand som jobbar med sociala medier på SEB och med  Robert som jobbar med informationssäkerhet. De är smarta däremot och om du skalar av all teknik så landar New York Times artikel i att ett företag stjäl dina, mina och andras bilder på sociala medier, lägger in dem i en databas som sedan erbjuds bland annat polismyndigheter. Tekniken, AI, är inte huvudnumret vilket det blir i svenska medier.

Huvudfrågan är hur polismyndigheter kan tillåta sig att använda en teknisk lösning som bygger på ett sannolikt olagligt, i vart fall oetiskt användande av andras bilder?

Medlen

Det blir lite väl mycket “låt ändamålet helga medlen” – vilket framgår av New York Times artikel men “not so much” i svenska medier.

I normalfallet så är dina bilder dina bilder och det är du som har upphovsrätten till de bilder du tagit och lagt ut. I så fall får inte Clearview AI samla in dem eller använda dem för eget bruk.

Insamlingen av våra bilder från sociala medier är kontroversiellt, för att uttrycka det milt och här lär det inte fungera med att försöka att blockera eller lösa detta tekniskt. Lagstiftning måste till och då infaller sig ytterligare ett problem – hur reglera detta internationellt?

Macken

Det är inte tekniken som är problemet utan hur den används. Av det följer att du inte lär kunna stoppa eller regler teknik med annan teknik. I det här fallet så finns det redan upphovsrättslagar, det finns såna i USA också. Clearview AI snor folks bilder, det är inte så mycket mer komplicerat än så.

Vad det sedan betyder för de polismyndigheter som använder Clearviews teknik är en annan fråga som också kommer bort i mediernas rapportering.

Väljer du att berätta det, istället för att varna för AI, så är inte tekniken farlig och tekniken är ingen leksak utan ett verktyg. Du kan som bekant kapa träd med en motorsåg eller spela huvudrollen i en skräck-klassiker av Tobe Hooper, med samma motorsåg.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här