Clearview AI, ett litet bolag har byggt en app och en tjänst där bilder från sociala medier samlas in och i företagets databas uppges att det ska finnas över tre miljarder bilder. Tjänsten har nu i allt högre grad börjat att användas av polismyndigheter och andra för att identifiera misstänkta och enskilda.

Det finns en del märkligheter runt företaget, Clearview AI, vilket New York Times har rapporterat om:

Clearview has shrouded itself in secrecy, avoiding debate about its boundary-pushing technology. When I began looking into the company in November, its website was a bare page showing a nonexistent Manhattan address as its place of business. The company’s one employee listed on LinkedIn, a sales manager named “John Good,” turned out to be Mr. Ton-That, using a fake name. For a month, people affiliated with the company would not return my emails or phone calls.

New York Times

Kopplingar

Det är oklart vilka som ligger bakom Clearview AI, hur bilder samlas in, till vilka tjänsten erbjuds och även hur informationen lagras, eller rättare sagt – New York Times har lycjats att nysta upp kopplingar till investerare, till grundaren och vilka som ligger bakom företaget men det först efter att fått gräva fram informationen. Clearview AI vill inte synes utåt helt enkelt.

In addition to Mr. Ton-That, Clearview was founded by Richard Schwartz — who was an aide to Rudolph W. Giuliani when he was mayor of New York — and backed financially by Peter Thiel, a venture capitalist behind Facebook and Palantir.

Another early investor is a small firm called Kirenaga Partners. Its founder, David Scalzo, dismissed concerns about Clearview making the internet searchable by face, saying it’s a valuable crime-solving tool.

New York Times

Kontroversiellt

Det finns flera frågeställningar runt detta.

En huvudfråga är om ett företag har rätt att samla in våra bilder, det vi lägger ut i sociala medier och använda det kommersiellt?

Ur upphovsrättssynpunkt så råder det ingen tvekan om att Clearviev AI bryter mot vår rätt till våra bilder men ett försvårande inslag är vilka avtal vi har ingått med Facebook, Instagram, Twitter och andra sociala tjänster.

Frågan är vems bilder är det och vem har upphovsrätten?

I normalfallet så är dina bilder dina bilder och det är du som har upphovsrätten till de bilder du tagit och lagt ut. I så fall får inte Clearview AI samla in dem eller använda dem för eget bruk.

Insamlingen av våra bilder från sociala medier är kontroversiellt, för att uttrycka det milt och här lär det inte fungera med att försöka att blockera eller lösa detta tekniskt. Lagstiftning måste till och då infaller sig ytterligare ett problem – hur reglera detta internationellt?

New York Times


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här