blank

En stor mängd dokument som direkt kan kopplas till Cambridge Analytica har börjat att läcka ut och publiceras på nätet. Dokumenten visar hur Cambridge Analytica manipulerat demokratiska val och hur företaget använt den information som bland annat samlades in via Facebooks system använts för att styra opinionsströmningar i olika länder.

Dokumenten började att publiceras under julhelgen på Twitterkontot @HindsightFiles och under de kommande månaderna så kommer över 100 000 dokument att publiceras som sägs visa hur Cambridge Analytica manipulerat val, politiska strömningar, debatter och opinioner på en industriell skala i en lång rad länder.

Påverkat  val

Dokumenten visar hur Cambridge Analytica påverkat val i Brasilien, Malysia och Kenya. Här finns även länkar till dokument om John Bolton, Trumps tidigare rådgivare och till dokument om Iran. Dokumenten tros komma från den före detta CA-anställda Brittany Kaiser som medverkat i Netflix dokumentär om Cambridge Analytica-skandalen – The Great Hack.

The Guardian


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här